Normandia 70

2014. június 06. 16:40

70 éve partraszállás Normandiában. 69 éve béke Európában. 25 éve szabadság mifelénk is. Szerencsések vagyunk. Ez pedig a Ryan közlegény megmentésének partraszállós jelenete.

2014. június 06. 16:40

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr Angyalföldy
2014. június 08. 08:09
@Akitlosz @Akitlosz Magad írod, hogy a háborút a szovjettel szemben Németország így is, úgy is elvesztette. Ilyen esetben értelemszerűen CSAK politikai megoldás marad hátra lehetőségként. Ennek elősegítésére irányuló kisérlet volt az ardenneki offenzíva. Hitler már 1940-től kezdve nyilvánosan és bizalmas csatornákon keresztül mondta az angoloknak, nincs értelme a német-angol háborúnak, mert abból csak a SZU és Amerika kerül ki győztesen: Anglia elveszti világbirodalmát, a bolsevisták meg elfoglalják Európát. Sehogy sem értette, az angolok ezt miért nem értik. Végig abban reménykedett (ezért IS húzta a háborút amíg csak lehet), hogy a nyugati szövetségesek egyszer csak rádöbbennek valódi érdekeikre és felmondják a szerinte természetellenes szövetséget a szovjettel. Jól látod, hogy a román olaj egy döntő mozzanat volt a Barbarossa megindításában. A Barbarossa közben is, a támadási irányokkal kapcsolatban heves vitái voltak tábornokaival, akik a katonai meggondolásokat helyezték előtérbe ("egy háborút csak katonailag lehet megnyerni":), mert gazdasági-stratégiai meggondolásokra fektetett hangsúlyt. Füstölgött is rajta: "az én tábornokaim korlátoltak, nem látnak túl szűkkörű szakmai szempontjaikon". Még azt is megkockáztatom, hogy elhiggyem, amit Hitler később mondott: az angolokat politikai okból engedte futni Dunkirchennél, ami, utólag belátta, hiba volt. Pedig a terepen tábornokai a hajukat tépték, amikor napokra leállította az offenzívát: már markukban érezték az angol expedíciós hadsereget. Angol hadtörténészek mindenféle katonai magyarázatot hoznak föl, meg hogy Hitler óvatosságból állt le, de ez nem jó magyarázat: Hitlerről sok rosszat lehet mondani, csak azt nem, hogy túl óvatos volt. Ellenezőleg, nyaktörő hazárdjátékos volt. Nem fogom most már ezt tovább részletezni, mindezt megtalálod eredeti, közvetlen forrásokban.
napvilág
2014. június 07. 20:32
@dr Angyalföldy "A 12. megerősített szovjet hadsereg és a hozzá tartozó 16. mehkorpusz 15. páncélos hadosztálya parancsnoksága miért pont Ivano Frankivsk-ben (Stanislau) volt, 107 km-re Kőrösmezőtől, 162 km-re Nagybányától?" Ez a csoportosulás stílszerűen a Tatár-hágóval szemben vonult fel.
dr Angyalföldy
2014. június 07. 17:06
@Akitlosz Nem látod át, hogy Hitert elsősorban nem katonai, hanem politikai meggondolások vezérelték, a Barbarossa hadjáratban is. De nem vagy egyedül, ezt saját tábornokai sem értették (panaszkodott is miatta). Gondolkondj még ezen egy kicsit.
dr Angyalföldy
2014. június 07. 16:26
Ha a szovjetnek nem voltak sanda szándékai Magyarországgal szemben, miért volt 1941 június 22.-én a 26. megerősített szovjet hadsereg parancsnoksága Sambir-ban, 86 kilométerre a magyar államhatáron túl fekvő Uzsok felé vezető úton? Az Uzsoki-hágóval szemben, 172 km-re Ungvártól? A hadsereghez tartozó 8. gépesített hadtest (mehkorpusz) 12. páncélos hadosztálya és 7. gépesített hadosztálya törzse miért Sztrij-ben volt, a 34. páncélos hadosztályé Drogobicsban? Pont a Vereckei-hágóval szemben? 91 km-re Latirkától, 163 km-re Munkácstól? A 12. megerősített szovjet hadsereg és a hozzá tartozó 16. mehkorpusz 15. páncélos hadosztálya parancsnoksága miért pont Ivano Frankivsk-ben (Stanislau) volt, 107 km-re Kőrösmezőtől, 162 km-re Nagybányától?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!