Hét frakció lesz az EP-ben, köztük kettő EU-szkeptikus

2014. június 25. 16:18

Hét képviselőcsoport lesz a jövő héten megalakuló Európai Parlamentben. A Néppárt és a Szocialisták után a brit konzervatívok által fémjelzett Európai Konzervatívok és Reformerek a harmadik legnagyobb frakció, a liberálisok a negyedikek. Két frakció is lesz az EP-ben, amely többé-kevésbé euroszkeptikus: a brit konzervatívok csoportján kívül a UKIP-es Farage alakulata is ide tartozik.

2014. június 25. 16:18

Hét képviselőcsoport lehet a jövő héten, Strasbourgban megalakuló összesen 751 főt számláló új Európai Parlamentben, ahol megválasztják majd az EP vezetőit is. A szabályok szerint a frakcióalakításhoz legalább 7 ország 25 képviselőjére van szükség. 

A képviselőcsoportoknak fontos szerepük van az EP napirendjének meghatározásában, az EP elnökének, az alelnököknek, a szakbizottságok vezetőinek, és a jelentéstevőknek a megválasztásában, valamint a viták során a felszólalási idők kiosztásában.

A legnagyobb, néppárti frakció 221 tagot számlál, vezetője Manfred Weber, magyar tagjai a fideszes képviselők. Az Európai Szocialisták frakciójában 191 képviselő ül majd, magyar részről az MSZP és a DK képviselői. Vezetőjük Martin Schulz.

A harmadik legnagyobb frakció az Európai Konzervatívok és Reformereké lett 70 képviselővel, amelynek fő ereje a brit konzervatív párt, de bevették például a német euroszkeptikus AfD-t is. A frakciót Syed Kamall brit politikus vezeti.

A liberális ALDE-nak 67 képviselője lesz, a belga Guy Verhofstadt vezetésével. Az Európai Baloldalnak 52, a Zöldeknek 50 fős frakciója lesz. Magyar részről a Zöldeknél ül az LMP-s Meszerics Tamás és a PM-es Jávor Benedek. A legkisebb EP-frakció a Nigel Farage-vezette Szabadság és Demokrácia Európája elnevezésű euroszkeptikus alakulat.

További negyvenhárom képviselő függetlenként vesz részt az EP munkájában, köztük a magyar jobbikos képviselők.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. június 25. 22:07
No és hova ült az Együtt képviselője?
Fahrenheit 451
2014. június 25. 17:19
"Hét frakció lesz az EP-ben, köztük kettő EU-szkeptikus" de a jobbszélső pártok egyikbe se férnek bele, ahogy a Jobbik se: "Nem lesz szélsőjobboldali frakció az EP-ben" - http://mandiner.hu/cikk/20140624_nem_lesz_szelsojobboldali_frakcio_az_ep_ben
kjkj945
2014. június 25. 16:30
Heten, mint a gonoszok!
Rebel Son
2014. június 25. 16:27
P**ba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!