Arcfelismerő programokkal is dolgozik az NSA

2014. június 02. 08:47

Naponta több tízezer olyan fotót gyűjt össze az internetről az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, amiket aztán arcfelismerő programokkal elemeznek – közölte a New York Times vasárnap, Edward Snowdentől származó információkra hivatkozva.

2014. június 02. 08:47

Az NSA már nem csak a terroristagyanús személyek közti kommunikációra összpontosít, hanem fotókat és biometrikus adatokat is gyűjt. A New York Times azt írja: az NSA naponta képek millióit gyűjti össze az internetről, különböző kommunikációs csatornákról. Ezek közül mintegy ötvenötezer olyan nagy felbontású kép, amely alkalmas arra, hogy arcfelismerő programokkal elemezzék. A lap Edward Snowdentől származó információkra hivatkozva írja mindezt, hozzátéve: Amerikában sem a magánszféra védelmére, sem a hírszerzésre vonatkozó törvények nem szavatolják kimondottan az arcképek védelmét.

Az amerikai jogosítványfotókhoz és útlevélfotókhoz nem fér hozzá az NSA, arra a kérdésre viszont nem kapott választ a New York Times, hogy a vízumkérelmekkel érkező fotókat elemzik-e. Más országok igazolványkép-adatbázisaiból viszont töltenek le fotókat, csak úgy, mint a Facebook-ról, vagy interneten keresztül lebonyolított videokonferenciákról, és az elektronikus levelezésekből is ki tudják bontani a képeket. A határátkelőhelyeken rögzített biometrikus adatokat is gyűjti az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség.

Az arcfelismerő technika fejlesztését Obama elnöksége alatt, 2010-től gyorsította fel az NSA: ezt követően az ügynökségnél külön csoportok alakultak a „személyazonosság-hírszerzésre”. A New York Times szerint a technika még nem tökéletes, sok múlik a fényképezés szögén is, de össze tud párosítani például két olyan fotót, amelyen ugyanaz a személy hajjal és leborotvált fejjel szerepel. Az NSA arra is képes, hogy a szabadtéri és kémműholdas felvételek összevetésével megállapítsa, hogy azok pontosan hol készültek.

A megfigyelés részleteiről kiszivárogtató Edward Snowdennek egyébként augusztusban lejár oroszországi tartózkodási engedélye, ezért az informatikus hivatalosan menedékjogot kért Brazíliától – írja a Magyar Nemzet.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Noxi
2014. június 02. 10:02
2014 és még ilyen program nem volt ??? Gyengék...nagyon...
saceur
2014. június 02. 10:01
És?
neuhistoriker
2014. június 02. 09:53
Ezekkel a valódi kémekkel mikor fog foglalkozni a Zsidesz?
files32
2014. június 02. 09:52
Hi NSA boys, snow crow?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!