A szakadárok szerint vegyi fegyvert vetett be ellenük az ukrán hadsereg

2014. június 30. 12:31

Pavlo Hubarjev, a „donyecki népköztársaság” vezetője azt állítja: az ukrán hadsereg vegyi fegyvert vetett be ellenük, és két szakadár fegyveres foszforgáz-mérgezés miatt került súlyos állapotba.

2014. június 30. 12:31

 Vegyi fegyvert vetett be a szakadárok ellen a kelet-ukrajnai Szemenyivkában az ukrán hadsereg – állította hétfőn Pavlo Hubarjev, a „donyecki népköztársaság” vezetője, aki szerint két lázadó megsebesült, állapotuk súlyos.

Hubarjev a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség hétfői jelentése szerint Facebook-oldalán - Ihor Sztrelkovra, a donyecki szakadárok parancsnokára hivatkozva – az írta, hogy Szemenyivkában két fegyveres foszforgáz-mérgezést szenvedett, egyikük állapota nagyon súlyos.

Hubarjev szerint az éjjel is lőtték a Donyeck megyei Szlovjanszk városában lévő üdülőhelyet, 240 milliméteres tarackokat is bevetettek. A helyszínen tűz ütött ki, amit a támadás miatt nem lehet oltani.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. június 30. 20:38
Azt magyarázza már el nekem valaki, hogy hogyan nézheti el az EU azt, hogy egy állam saját polgárai ellen vezényli a hadseregét, sőt, még társult tagnak is felveszik. Ezek a sokat emlegetett európai értékek?
oskar
2014. június 30. 19:17
Ezt jól elqrta az EU és Ukrajna. Az USA nevet a markában. Oroszország meg nem tehet mást ha ennyire nem akarják, még ha ez gazdaságilag nem tesz jót neki sem. A múlt pénteken az Európai Unió a társulási megállapodás gazdasági részét írta alá Ukrajnával. Valójában ez egy szabadkereskedelmi megállapodás. Kijev nem kételkedik benne, hogy társulás az EU-val kiváló kilátásokat nyit Ukrajna előtt. A szakértők nem zárják ki, hogy ez meg is történhet. De valami távoli jövőben. Az elkövetkező évek viszont nehéz megpróbáltatások elé teszik az ukrán gazdaságot, mivel túl nagy árat kell majd fizetnie a poszt-szovjet gazdasági modellről az európai szabványokra való áttérésért. Ukrajnának körülbelül tíz év és 170-180 milliárd euró közvetlen befektetés szükséges, hogy alkalmazkodjon a társult tagság feltételeihez. Jelenleg Oroszország és Ukrajna között valójában vámmentes kereskedelmi rendszer van érvényben. A társulási megállapodás érvénybe lépése után Oroszország kénytelen lesz bevezetni kompenzációs intézkedéseket - mondja Bogdan Bezpalko az MGU szakértője. Oroszország egyértelműen értésre adta, hogy nem biztosítja saját piacát az ukrán árunak. A mezőgazdasági export már 30%-kal csökkent. Számos ukrán ipari terméket a második negyedév óta már nem szállítják Oroszországba. Ugyanakkor Európában ezek a termékek nem kellenek senkinek, mivel ez növelné a versenyt. Ezért ebben a helyzetben a Nyugat fő feladata, hogy segítse az ukrán termelők megmaradását az orosz piacon, és hogy Ukrajna továbbra is kapja az olcsó orosz gázt. Szavakban az európaiak kompromisszumkészséget mutatnak. Így Angela Merkel német kancellár megígérte, hogy a társulási megállapodás gazdasági része csak az Oroszország részvételével folytatott tárgyalások után válik érvényessé. A háromoldalú konzultációkra júliusban kerül sor. Azonban Brüsszel és Kijev előre hangsúlyozza, hogy semmilyen elvi módosítás a megállapodásban nem történhet. Más szóval, Oroszország ismét a junior partner helyzetébe kerül, ami, természetesen, nem járul hozzá az orosz-európai kapcsolatok felmelegedéséhez. Újra Bogdan Bezpalkoé a szó. Valószínűleg, gyorsan nem juthatnak a kompromisszumhoz. Mivel ebben a helyzetben Oroszország bizonyos geopolitikai vereséget szenved. Nem vonhatja bele Ukrajnát integrációs projektjeibe, mert a Nyugat blokkolja ezt a folyamatot, miután befogadta Ukrajnát az EU-ba. Ennek megfelelően, Oroszországnak pénzt kell költenie, hogy kompenzálja Ukrajna kiesését az integrációs projektekből.
várúr
2014. június 30. 17:52
Ennyit a Majdanról. Az ukrán vezetés harcol saját állampolgárai ellen. Nem, nem puskákkal, stb. Most már a tankokon és harci helikoptereken kívül foszforgázt is alkalmaz. Az EU épp jókor kötött velük társulási szerződést. Ordítani tudnék a sok szemforgató aljas politikus miatt.
luga
2014. június 30. 16:51
Nem tudom, mi lenne, ha Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, Délvidéken a magyarok kezdenék el ugyan ezt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!