Putyin: Fejezze be a Nyugat az ukrán belügyekbe avatkozást!

2014. május 23. 13:08

Két nappal az ukrán elnökválasztás előtt az orosz elnök arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hagyjon fel az Ukrajna belügyeibe való beavatkozással. Putyin üzenete a moszkvai Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencia pénteki nyitó ülésén hangzott el, amelyről az EU és a NATO képviselői tudatosan távol maradtak.

2014. május 23. 13:08

Vlagyimir Putyin az Ukrajna belügyeibe avatkozás beszüntetésére szólított fel üzenetében, amelyet Szergej Sojgu védelmi miniszter olvasott fel a moszkvai Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencia pénteki nyitó ülésén. A tanácskozástól a Kreml Ukrajna-politikája és a Krím félsziget elcsatolása miatt a NATO és az Európai Unió tagállamainak képviselői távol maradtak.

Az orosz elnök szerint a világnak a stabilitás és a biztonság érdekében fel kell hagynia „a geopolitikai játékok régies logikájával”, amely semmilyen eredményre nem vezet, továbbá a más országok belügyeibe való beavatkozással, amely „színes forradalmakat provokál”.

A moszkvai tanácskozáson Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök arra figyelmeztetett, Oroszország reagálni fog arra, hogy a NATO megerősítette jelenlétét az orosz határok mentén az ukrán válság közepette. A hadseregtábornok azt is bejelentette, hogy a vezérkar rendelkezésére álló adatok bizonyítják: „magán katonai csoportosulások vesznek részt az ukrajnai eseményekben”.

Valerij Geraszimov a tanácskozáson az Európai Uniót hibáztatta, mert az szerinte választás elé állította Ukrajnát és „államiságot veszélyeztető hatalmas válságot” provokált ki az Oroszországgal szomszédos országban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tanácskozáson arról beszélt: a Nyugatnak le kell vonnia a megfelelő tanulságokat az ukrán válságból az Oroszországgal való kapcsolataira vonatkozóan. Szerinte a válság annak a nyugati „kísérletezésnek”  a logikus eredménye, amely azon alapul, hogy kihasználja a Szovjetunió 25 évvel ezelőtti szétesését. „Ahelyett, hogy megragadták volna a történelmi esélyt egy osztatlan Európa megteremtésére, nyugati partnereink a szokásos logikát követték, amely szerint a Keletnek ellenőrzésük alatt álló geopolitikai térségnek kell lennie” – mondta Lavrov.

A miniszter úgy vélte, hogy ehelyett minél hamarabb hozzá kellene kezdeni az euro-atlanti térség egyenlő és oszthatatlan biztonságáról szóló elvek megvalósításához. Az orosz diplomácia vezetője a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő egységes gazdasági és humanitárius térség, a Vlagyimir Putyin orosz államfő által szorgalmazott Eurázsiai Unió megteremtését is sürgette.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2014. május 23. 17:24
http://liveinfo.blog.hu/2014/05/23/veres_nap_kelet-ukrajnaban
Kárpáti Zoltán
2014. május 23. 15:56
Az USA a legmocskosabb agressziót hajtja végre és támogatja Ukrajnában. A nyugati sajtó pedig hallgatásával asszisztál mindehhez.
kjkj945
2014. május 23. 15:44
""Putyin: Fejezze be a Nyugat az ukrán belügyekbe avatkozást!"" Azt csak Putyinnak szabad!!! LD Krim Donyeck!
Kárpáti Zoltán
2014. május 23. 15:28
"Putyin: Fejezze be a Nyugat az ukrán belügyekbe avatkozást!" Vagy számoljon ugyanezzel orosz oldalról is. Amit lehet az USA-nak, azt lehet Oroszországnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!