Ukrajna: Turcsinov büntetlenséget ígért a szakadároknak, ha leteszik a fegyvert

2014. április 10. 11:50

Nincs szükség amnesztiatörvényre az ideiglenes ukrán államfő, Olekszandr Turcsinov szerint, aki büntetlenséget ígért a kelet-ukrajnai szakadár oroszoknak arra az esetre, ha leteszik a fegyvert,

2014. április 10. 11:50

Büntetlenséget ígért Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes államfő a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadároknak csütörtökön, ha leteszik a fegyvert, és elhagyják az általuk megszállva tartott hivatali épületeket. Erről az ügyvivő ukrán államfő a parlament plenáris ülésén mondott felszólalásában beszélt. 

Turcsinov szavai szerint nincs szükség amnesztiatörvényre. Elnöki rendeletben személyesen kész biztosítani számukra, hogy nem indul ellenük büntetőeljárás, ha önként szabaddá teszik a megyei adminisztrációs, illetve az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elfoglalt épületeit, és átadják fegyvereiket.
 
Előző nap az ellenzékbe vonult volt kormánypárt, a Régiók Pártja előkészített egy törvényjavaslatot a kelet-ukrajnai tiltakozó megmozdulásokban részt vevők amnesztiában részesítéséről. 
 
Április 6-án és 7-én három kelet-ukrajnai városban – Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban –  radikális oroszbarát tüntetők megrohamozták és megszállták a helyi megyei adminisztráció épületét, Luhanszkban és Donyeckben az SZBU hivatalát is. 
 
A tüntetők függetlenséget akarnak a megyéknek, de elhangzottak olyan követelések is, hogy a Krímhez hasonlóan az említett területek is csatlakozzanak Oroszországhoz.
 
Harkivban a belügyminisztérium kedden terrorizmusellenes műveletet kezdett, amelynek eredményeképpen egyetlen lövés nélkül megtisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét, mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek a hatóságok. A városban a szakadárok előző nap kikiáltották a „Harkivi Népi Köztársaságot”.
 
Donyeckben – ahol szintén kikiáltották a „Független Donyecki Köztársaságot” – a tüntetők még mindig megszállva tartják a megyei adminisztrációt, Luhanszkban pedig az SZBU épületét.
 
A Donyeckből érkezett csütörtök reggeli helyszíni jelentések szerint a szakadár tüntetők nem mutatják semmi jelét annak, hogy hajlandók lennének elhagyni a megyeházát. Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes – aki a kelet-ukrajnai városban folytatott tárgyalásokat a kialakult helyzet rendezéséről – szerda este reményét fejezte ki, hogy a tüntetők már délelőtt önként elhagyják az intézményt, és leadják a biztonsági szolgálat épületében zsákmányolt fegyvereket. A kormánytag tájékoztatása szerint az épületmegszállók 93 Makarov típusú pisztolyt és öt Kalasnyikov automata fegyvert szereztek.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvami
2014. április 10. 16:00
Pontosítanék: nem szakadárok azok, akik egy tsztiséges népszavazás és konfederális államformát követelnek.
tango47
2014. április 10. 12:57
Ilyen az, amikor a hóhért akasztják. Nemrég még neki ígértek szabad elvonulást, ha nem lázít tovább.
KannibálTatárÚr
2014. április 10. 12:20
Ne pazarold az erődet! Míg Janukovicsot nem helyezik vissza posztjába, nem hiszünk a mai ukrán vezetésnek és támogatóiknak.
Kárpáti Zoltán
2014. április 10. 11:55
Jobban teszik, ha nem hisznek neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!