Ukrajna: megvan, hogyan szabadítanák ki az EBESZ-megfigyelőket

2014. április 29. 13:59

Részletes tervet dolgozott ki a szakadákrok által múlt hét péntek óta fogságban tartott EBESZ-megfigyelők kiszabadítására Ukrajna és az EBESZ. Konkrétumokat nem árultak el, csak annyit, hogy a terv nem veszélyezteti ártatlan emberek életét.

2014. április 29. 13:59

Ukrajna részletes tervet dolgozott ki a Donyeck megyében szakadárok által foglyul ejtett külföldi katonai megfigyelők kiszabadítására az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) közösen – közölte kedden Kijevben Danil Lubkivszkij külügyminiszter-helyettes. A terv részleteiről Lubkivszkij csak annyit árult el, hogy nem veszélyeztetik ártatlan emberek életét, ez ugyanis szavai szerint a kormány alapvető elve minden kelet-ukrajnai terrorakciót érintően. Kifejezte reményét, hogy az EBESZ-megfigyelők hamarosan visszanyerik szabadságukat.

Sajtótájékoztatóján a tisztségviselő üdvözölte az Oroszország ellen hozott újabb európai uniós és amerikai szankciókat. Kijelentette, hogy Ukrajna kész visszaverni az orosz csapatokat, ha átlépik határát. Hozzátette ugyanakkor, reméli, hogy erre nem lesz szükség, és sikerül békés úton rendezni a konfliktust.

Az EBESZ megfigyelőit fogságba ejtő szlovjanszki szakadárokkal kapcsolatosan kijelentette, hogy a túszejtőknek nincsenek saját politikai szándékaik, orosz titkos ügynökök utasításait hajtják végre.

Napok óta fogságban

Fegyveres szakadárok múlt pénteken állították meg az EBESZ-tagállamok hét katonai megfigyelőjét szállító buszt a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszkban, s az ukrán fegyveres erők velük utazó öt tagjával, valamint a buszsofőrrel együtt foglyul ejtették őket. nemzetközi megfigyelők közül egyet cukorbetegsége miatt idő közben elengedtek. Múlt vasárnap sajtótájékoztatót rendeztek a megfigyelők részvételével, hogy bemutassák, jól vannak és sértetlenek az EBESZ munkatársai. A foglyul ejtett ukránok hollétéről és egészségi állapotáról viszont azóta sem közöltek semmit. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) értesülései alapján szakadár fegyveresek összesen mintegy negyven embert tartanak fogva Szlovjanszkban.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. április 29. 17:36
Csak ne Carter iráni akcióját utánozzák.
Monkey4you
2014. április 29. 15:18
G9;TEK;Moszad!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!