Ukrajna: Kijevben az FBI, harckocsik tartanak Szlovjanszk felé

2014. április 15. 09:30

Kisebb harcok bontakoztak ki az éjszaka a kelet-ukrajnai Szlovjanszk körül, ahová a jelentések szerint harckocsik tartanak kedd reggel. Amerikai idő szerint hétfő este Obama elnök Moszkva kérésére telefonon beszélt Putyinnal, akitől azt kérte, hogy a kelet-ukrajnai felkelők visszavonulása érdekében vesse be befolyását. Eközben Kijevbe érkeztek az FBI munkatársai, akik az országból kimenekített tőke visszaszerzésében segédkeznek majd.

2014. április 15. 09:30

Kedd reggeli jelentések szerint harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé. Az „önvédelmi erők” egyik, névtelenül nyilatkozó koordinátora azt mondta, hogy Szlovjanszk tőszomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartanak.

Szlovjanszk ügyvezető polgármestere is arról számolt be az UNIAN hírügynökségnek, hogy a városhoz harckocsik és más „haditechnikai eszközök” érkeznek. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint „katonai eszközöket”, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is.
 
Olekszandr Turcsinov államfői jogok ellátásával megbízott kijevi házelnök hétfőn bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági és védelmi tanács döntése alapján elkezdődik egy átfogó, „terrorizmusellenes” hadművelet, az ukrán fegyveres erők részvételével. Turcsinov vasárnap közölte, hogy hétfő reggelig ad haladékot azoknak, akik több városban is megszállták a helyi adminisztráció épületeit, hogy vonuljanak ki azokból és tegyék le a fegyvert büntetlenség fejében, de a felhívásnak nem volt foganatja. Egyelőre a terroristaellenes hadműveletek sem kezdődtek meg. A kelet-ukrajnai fegyveres orosz felkelők elleni fegyveres beavatkozás ellen van a Magyar Nemzet szerint Julija Timosenko, a Batykivscsina párt vezetője, valamint a Régiók Pártjának frakcióvezetője, Olekszandr Jefremov is.
 
Moszkva kérésére sürgette Putyint Obama
 
Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint hétfő este telefonon sürgette orosz partnerét, Vlagyimir Putyint, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres csoportok hagyják el az általuk elfoglalt épületeket és tegyék le a fegyvert – közölte a Fehér Ház. A washingtoni közlemény szerint Obama Moszkva kérésére hívta fel Putyint az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. (A Donyeck megyei Horlivkában és Zsdanyivkában középületeket foglaltak el az oroszbarát tüntetők, valamint a szlovjanszki katonai repteret is elfoglalták.) 
    
Az amerikai elnök a telefonban súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány támogatja a fegyveres, oroszbarát szakadárok akcióit, akik az ukrajnai kormány aláásásával és destabilizálásával fenyegetnek. „Az országban minden irreguláris erőnek le kell tennie a fegyvert” – hangsúlyozta Barack Obama.
    
Az elnök emellett ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország a feszültség csökkentésének érdekében vonja vissza csapatait Ukrajna határáról. Obama megjegyezte, hogy az orosz hivatalos személyek által használt retorika ellenére az ukrán kormány „figyelemreméltó visszafogottságot” tanúsított, és elismeréssel szólt Kijev arra irányuló erőfeszítéseiről is, hogy egyesítse az országot a május 25-i szabad és tisztességes elnökválasztás megtartásával, egy befogadó jellegű alkotmányos reform elfogadásával, valamint a hatalom decentralizálását célzó konkrét lépések előterjesztésével.
 
Az amerikai elnök megjegyezte, hogy ukrajnai fellépése következtében Oroszország egyre jobban elszigetelődik, és egyértelművé tette, hogy ennek Moszkvát terhelő „költségei” csak tovább nőnek majd, ha ezek az ukrajnai akciók folytatódnak.
 
Az amerikai elnök a fehér házi közlemény szerint kitért a kontaktcsoport csütörtökre tervezett genfi tanácskozására, kijelentve, hogy noha továbbra is hisz a diplomáciai megoldás lehetőségében, az nem érvényesülhet egy olyan környezetben, amelyben az orosz hadsereg megfélemlítést alkalmaz az ukrán határokon, Ukrajnában fegyveres provokációk történnek, a Kreml-beli hivatalos személyek pedig a feszültséget fokozó retorikával élnek.
 
A Kreml néhány órával korábban egész más beállításban számolt be Obama és Putyin megbeszéléséről. Moszkva szerint Putyin a telefonban azt hangoztatta, hogy Oroszországot „alaptalanul”, puszta spekulációk alapján „vádolják azzal, hogy beavatkozik az Ukrajna keleti részében zajló eseményekbe”
 
Kijevben az FBI, nyugati pénzek Ukrajnának
 
Az Egyesült Államok eközben Kijevbe küldte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az igazságügyi és a pénzügyminisztérium egyes munkatársait, hogy segítsenek a helyi hatóságoknak az Ukrajnából külföldre menekített tőke visszaszerzésében - írta internetes oldalán a BBC az amerikai külügyminisztériumra közleményére hivatkozva. Az értesülés szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia többoldalú találkozót szervez az ügyben.
 
Hétfőn Jack Lew amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy aláírta az Ukrajnának szóló és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformprogramját kiegészítő, egymilliárd dolláros amerikai hitelgaranciát. A közlést megelőzően Lew fogadta Washingtonban Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminisztert. 
 
Az EU külügyminiszterei hétfőn egymilliárd eurós támogatást helyeztek kilátásba Ukrajna számára a strukturális reformok beindítására, és döntöttek a novemberig szóló kereskedelmi egyezmények aláírásáról is. 
 
 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Droite
2014. április 15. 20:13
Jellemzo Amerikara, ott liheg ha a sajat lobbihatterorszaga erdeke serul. Szo nincs itt mar az ukran embetekrol, az ukran fuggetlensegrol. Hosszutavon oroszorszag szomszedjakent nem egeszseges basztatni az orosz medvet. Mint rendesen amerika ismet mas faszaval veri a csalant.
Simlicska Gordon
2014. április 15. 14:18
Ezzel kezdjék a vizsgálódást https://szabadriport.wordpress.com/2014/03/09/az-usa-ellopta-ukrajna-aranytartalekat/
Simlicska Gordon
2014. április 15. 14:15
https://komlomedia.wordpress.com/2014/04/02/ukrajna-es-a-vegjatek/
Simlicska Gordon
2014. április 15. 14:13
Lehet hogy itt az Apokalipszis Ukrajna és a végjáték Egyrészről az Ukrajna feletti harc az USA, az EU és Oroszország közötti véres háború része, aminek célja a területszerzés, és amiben a kormányok mellett a titkosszolgálatok, a nagyvállalatok és a bankok is részt vesznek. Eggyel magasabb szinten azonban, szokás szerint, a globalista elit játékosait találjuk. Az ő indítékaik egészen mások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!