Foglyul ejtették az EBESZ-megfigyelőket Szlovjanszkban

2014. április 25. 19:58

A cseh, lengyel, svéd, dán és három német megfigyelőt, valamint az ukrán fegyveres erők öt tagját az Ukrán Biztonsági Szolgálat szlovjanszki részlegének épületében tartják fogva. Az Ukrán Nemzeti Gárda időközben teljesen bekerítette Szlovjanszkot.

2014. április 25. 19:58

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint fegyveres Moszkva-barát szakadárok megállították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit szállító buszt, és utasait fogságba ejtették a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk városban pénteken. A tárca sajtószolgálatának közlése szerint az autóbuszt Kramatorszk felől a városhoz érkezve tartóztatták fel a fegyveresek déltájban. 

A jármű utasait – egy cseh, egy lengyel, egy svéd, egy dán és három német megfigyelőt, valamint az ukrán fegyveres erők öt tagját – az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szlovjanszki részlegének épületében tartják fogva. „Folyamatban vannak a tárgyalások kiszabadításukért” – közölte a belügyminisztérium. Állítólag a túszejtők azt mondták, hogy „oroszországi illetékesektől” várnak további utasítást, s addig nem engedik el a foglyokat. 

Vjacseszlav Ponomarjov, a város önkényesen kinevezett szakadár polgármestere közben más forrás szerint azt mondta, hogy „a kijevi kormány egy katonai kémje” is a buszon utazott az EBESZ küldöttségével, ezért ejtették a csoportot foglyul. 

Előzőleg Jevhen Perebijnisz, az ukrán külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy megszakadt a kapcsolat a Donyeck megyében tartózkodó EBESZ-küldöttséggel. A német védelmi minisztérium is közölte, hogy nem tud kapcsolatba lépni az EBESZ német vezetésű katonai megfigyelői csoportjával. Perebijnisz kijelentette, hogy „ha terroristák ejtették túszul a megfigyelőket, akkor botrányos bűncselekményt követtek el, megsértve az EBESZ alapelveit, és erre megfelelő válaszlépést tesz Ukrajna, illetve a nemzetközi közösség”. 

Közben a belügyminisztérium sajtószolgálata Sztepan Poltorakra, az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnokára hivatkozva közölte, hogy a gárda egységei teljesen bekerítették Szlovjanszkot. A parancsnok szavai szerint az állam vezetésének utasítására kerítették körbe a várost, hogy a szeparatisták ne kapjanak kívülről erősítést. 

A Leonyid Kucsma elnöksége idején, 2000-ben megszüntetett Nemzeti Gárdát március közepén hozta újra létre a parlament. A belügyminisztérium alá tartozó alakulat egyik fő feladata a terrorcselekményekkel szembeni fellépés. 

A Donyeck megye északi részén lévő városában két hete feszült a helyzet, szeparatista fegyveresek tartanak megszállva több középületet, köztük a városházát, a rendőrkapitányságot és az SZBU helyi épületét, a városba vezető utak mentén ellenőrzőposztokat állítottak fel.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2014. április 26. 10:54
Az ukrán válság kirobbantásában, az ezt követő fegyverkezési hajsza generálásában ártatlan és érdektelen USA a szír konfliktus felizzításával nyújthat segítséget Kijevnek. Április 23-án Anne-Marie Slaughter - H. Clinton korábbi támogatottja - a New America Foundation elnöke arra ösztönözte Obamát, hogy a szíriai konfliktus felélesztésével segítse az ukránokat az oroszok ellenében. Azaz nem zárható ki, hogy az USA beizzítja az általa mozgatott szír szakadárokat, ami kiprovokálhatja az orosz figyelem földrajzi átterelődését, az Ukrajnára nehezedő nyomás enyhülését. Azaz az oroszokat kétfrontos harcra kényszeríthetik. De mindez persze rágalom, a NAF elnöke orosz provokátor, aki be kívánja sározni az USA tekintélyét. S hát nem igaz az sem, hogy az USA által menetrendszerűen gerjesztett, kirobbantott nemzetközi konfliktusok hátterében az amerikai fegyverlobbi áll. Igaz, pont e lobbiról készül leleplező filmet forgatni a neves amerikai filmproducer, Harvey Welnstein. Reméljük, hogy túléli.
Kárpáti Zoltán
2014. április 26. 10:51
BREAKING NEWS "Barack Obama amerikai elnök Ázsiai körúton van. Csütörtökön Japánban, pénteken pedig Dél-Korában is arról beszélt, hogy Amerika kész katonai erővel megvédeni a szövetségeseit. Dél-Koreát Észak-Koreától, Japánt pedig Kínától védené meg. Obama külön kiemelte, hogy erre a szigetre is kiterjed az amerikai-japán védelmi megállapodás, és hogy az amerikai hadsereg egy japán-kínai konfliktusban megvédené a japán területet." Jól figyeljünk! Szóval a békedíjas amerikai elnök katonai támadással fenyegette meg Kínát.
basatu
2014. április 26. 06:29
Hivatalos: Minden EBESZ megfigyelő szabad ukrajnában,az elfogott idióták nem EBESZ megfigyelők!Szóval bedőltetek a nyugati hazugságnak ismét!
egysegelem
2014. április 25. 23:52
Mondjuk az kicsit meglep, hogy Ukrajnanak nincs rendes modern legvedelme. Repcsiket a foldrol leloni a legegyszerubb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!