Így döntötte meg Washington Milošević hatalmát

2014. március 30. 13:30

Hogyan döntötte meg Clinton Milosevic hatalmát? címmel ismertetett olyan, eddig titkos amerikai dokumentumokat a Vecernje Novosti című szerb napilap vasárnap, amelyek Bill Clinton volt amerikai elnöknek Slobodan Milošević egykori jugoszláv diktátor megdöntésére vonatkozó stratégiáját is tartalmazzák.

2014. március 30. 13:30

Az újság azt írta, hogy Clinton 1999 júliusában az úgynevezett Délkelet-európai Stabilitási Paktum szarajevói csúcstalálkozóján kijelentette, 12 millió dollárral segíti majd a szerbiai ellenzéki mozgalmat. Ezt az összeget a Slobodan Milošević elleni kampányt folytató pártoknak, nem kormányzati szerveknek, szakszervezeteknek, független médiumoknak és egyetemista egyesületnek szánták annak érdekében, hogy egységesítsék az ellenzéket, és megdöntsék az akkori jugoszláv elnök hatalmát.

A Vecernje Novosti szerint egy másik dokumentum – a Szerbia körüli gyűrű című – azokat a rádióadókat ismerteti, amelyeket a Szerbiával szomszédos országokban helyezett el, illetve vett át az Egyesült Államok azért, hogy a szerb állami média üzeneteinek hatását csökkentse, illetve más nézőpontot közvetítsen az akkoriban nehéz helyzetben lévő szerb lakosság számára. Az iratokból kiderült: az amerikai diplomaták mindent megtettek annak érdekében is, hogy az országgal szembeni szankciókat szigorítsák, illetve a szerb gazdaságot teljesen kimerítsék.

A NATO 1999. március 24-én indított légicsapás-sorozatot Jugoszlávia ellen. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének akkori 19 tagországa azt követően támadta meg a nyugat-balkáni országot, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások Koszovóval kapcsolatban. A 78 napig tartó hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek súlyos etnikai tisztogatást kezdtek a tartomány albán lakossága körében. A bombázás azonban nem tudta megdönteni Slobodan Milošević hatalmát, erre csak az ellenzéki tüntetések után, 2000. október 5-én került sor.

A most ismertetett dokumentumokat egyébként az Egyesült Államok nemzeti archívuma és a Little Rock-i elnöki könyvtár hozta nyilvánosságra egy 1978-ban elfogadott törvény értelmében, amely szerint 12 évvel az elnök leköszönése után elérhetővé válnak a bizalmas fehér házi iratok. Az 1993-2001-es időszakot, Clinton elnökségének idejét érintő dokumentumokat a közelmúltban kezdték közzétenni. Ronald Reagan és George Bush után Bill Clinton a harmadik elnök, akinek dokumentumait nyilvánosságra hozták.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. március 30. 21:09
"jugoszláv diktátor" Ezeknek az eszementeknek mindenki diktátor, aki a politikai ellenfelük. Milosevics is diktátor, Putyin is diktátor, Orbán is diktátor.
celkereszt
2014. március 30. 19:26
Tegyük fel, hogy az USA nem avatkozik be sehol. Akkor a Szovjetunió még javában létezik. Mára Franciaország is a SZU egyik tagköztársasága. Kubába atomfegyvereket telepítettek. Egész Dél-Amerikában szocializmust építenek. Kína már kiterjesztette hatalmát Japánra és Dél-Kelet Ázsiára. Gyurcsány Ferenc az MSZMP főtitkára. Most fejezzük be a 10. ötéves tervet. Mondjam tovább?
marko11
2014. március 30. 19:19
Ha az elmúlt évtizedekben bárhol a világon kitört a "forradalom", akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott az USA keveri a sz@rt! Nálunk is próbálkoztak erősen az elmúlt 2-3 évben, de a magyar emberek nem voltak fogékonyak a parlament lépcsőjén tüntető "nyugdíjas" rendőrök, kerítés-átmászó "diákok", színházi előadásokba bele ordítozók, OV "szobor" döntögető "demokraták" marhaságaira.
Ultima Ratio
2014. március 30. 18:22
Beszarok a röhögéstől, hogy a sötét Jobbikosok most már hirtelen Milosevicset is védik. Következő ki lesz? Masaryk? Benes? Ceausescu? Hülyék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!