Ukrajna: összecsaptak a krími parlament előtt

2014. február 26. 16:37

Összecsaptak a krími tatárok és az oroszbarát tüntetők a krími parlament előtt: utóbbiak nem ismerik el az új kijevi vezetést és elszakadnának Ukrajnától. Az összetűzésekben többen megsérültek, egy ember pedig valószínűleg szívrohamban meghalt.

2014. február 26. 16:37

Krími tatárok és oroszbarát aktivisták csaptak össze szerdán az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban. Az autonóm terület parlamentje előtt két ellentábor kezdett tüntetést: a kijevi hatalomváltást támogató krími tatárok és az azt ellenző oroszbarát csoportok. Előbbiek közel ötezren vonultak a parlament elé, utóbbiak a megmozdulás kezdetekor néhány százan voltak, de helyi jelentések szerint létszámuk gyors ütemben növekedve elérte a néhány ezret.

Az összetűzésnek sérültjei is vannak, több vérző fejű emberről érkeztek jelentések. Úgy tudni, hogy egy ember feltehetően szívroham következtében meghalt, holttestén nem találtak külsérelmi nyomokat. A védőfelszerelés és pajzsok nélkül kivezényelt rendőrök nem tudták megakadályozni a verekedéseket, kivonultak a két tábor közül, amelyet addig elválasztottak egymástól. Rohamrendőrök és más különleges belügyi rendőri alakulatok tagjai nem tűntek fel a helyszínen.

A krími lakosok két, egymással merőben szemben álló álláspontra helyezkedtek. Egy részük nem ismeri el az új kijevi vezetést, és azt akarja, hogy a Krím szakadjon el Ukrajnától. Mások Ukrajna területi egységének megőrzése mellett szállnak síkra, és azt mondják, hogy nem engedik meg a Krím elszakadását.

Két hete adott hírt az ukrán média arról, hogy „féllegális” hadsereg szerveződik Ukrajna keleti és déli részén a Janukovics-rendszer szimpatizánsaiból azzal a nem titkolt céllal, hogy vidéken szembeszálljon a kijevi Majdan, azaz a Függetlenség tere tüntetőivel rokonszenvező helyi ellenzékiekkel. Az Ukrán Frontnak elnevezett egyesülésbe elsőként a kelet-ukrajnai Harkivból az Oplot (Erőd) nevű ketrecharcosok klubja, majd oroszbarát kozák szervezetek, néhány Afganisztánban szolgált veterán és a krími Orosz Motorosok csoportja állt be. Jelképük a cári időkből származó, orosz érdemrendeken használt fekete-narancs színű György-szalag. A krími parlament előtt összegyűlt, Oroszországot éltető demonstrálók is György-szalagot viselnek karjukon.

A krími parlament – a megjelent képviselők alacsony száma miatt – még nem kezdte meg a szerdára meghirdetett rendkívüli ülését, amelyen az autonóm területen kialakult helyzetet vitatnák meg.

Eközben Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter Valentin Nalivajcsenkóval, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnökével együtt utasította a krími rendőrséget, hogy a rendfenntartó szervezetek tagjai ne provokáljanak semmiféle konfliktust, különösképpen fegyveres összecsapást a helyi lakossággal. Avakov kijevi sajtótájékoztatóján hozzáfűzte, hogy ez nem „a hatóságok gyengeségének” jele, hanem az egyetlen módja annak, hogy békés úton rendeződjön a helyzet a Krím félszigeten.

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke eközben biztosította a Krím félszigeten élőket – akiknek jelentős része orosz ajkú –, hogy jogaik nem csorbulnak. Kérte, hogy ne higgyenek azoknak a mendemondáknak, amelyek szerint ukrán nacionalista, „banderista” alakulatok tartanak a dél-ukrajnai területre „verni, ölni, pusztítani”. „Ez teljes képtelenség, ostobaság, hazugság, aminek az a célja, hogy összeveszítsen bennünket” – hangsúlyozta a politikus.

Fotó: Vasiliy Batanov (via Index)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saddlenode
2014. február 26. 22:33
vicces dolog ez. 4-5 eve az egyszeri fidesznyik habzo szajjal büdösoroszozott volna, tapsot volna az ukran nacionalistaaknak, Bandera hős volt, ruszkik haza stb. na de most, hogy kiadta a vezeer, hogy Oroszorszag a mi nagy baratunk, most akkor megis az oroszoknak kell szoritani. de masreszt az ottani orosz lakossag jo resze laathatolag SZU-nosztalgias, "fasisztazik", ami meegsem megy, miig az ukraan nacionalistak Lenin-szobrokat döntenek, es a sajaat naci-kollaboransaikat mosdatjak, ami ugye meg passzolna a magyar jobboldal profiljaba. ezt a szivast :D mondjuk az sem kevesbe vicces, hogy a magyar liberalisok meg az antiszemita ukran szelsojobboldalt eltetik, haha...
KannibálTatárÚr
2014. február 26. 20:58
Egy érdekes hír Csehországból. Az egyik cseh munkáspárt meghívta a kijevi tüntetés egyik legharcosabb csoportjának vezetőit, hogy adják át tapasztalataikat a oligarchikus diktatúra elleni harcból, hogy ők (a csehek) is legyőzhessék a hazai oligarchákat. Ha ebből európai mozgalom lesz, még pozitívan is értékelhetjük a kijevi eseményeket.
Akitlosz
2014. február 26. 19:08
A magyarok számára az a fontos, hogy mi lesz Kárpátaljával. Ha Kárpátalja hazatérésének az is az ára, hogy a Krím és a keleti területek Oroszországhoz kerülnek, akkor BŐVEN megéri. Szóval a közös érdekeket kellene előtérbe helyezni nem pedig valamiféle történelmi sérelmeket, sem pedig idegen távoli hatalmak érdekeit.
kaktuszvirág
2014. február 26. 19:04
Europér módon alakul ez.Kellett nektek EU.csatlakozás?Igyátok a levét a DEMOKRÁCIÁNAK!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!