Érvényben maradnak az Irán elleni szankciók

2014. február 02. 13:00

Továbbra is érvényben maradnak az Irán elleni amerikai szankciók – közölte John Kerry, az amerikai külügyminiszter az iráni diplomácia vezetőjével vasárnap a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

2014. február 02. 13:00

John Kerry a tanácskozás szünetében folytatott megbeszélést Mohammed Dzsavád Zaríffal az iráni atomprogramról. Hangsúlyozta, a végleges megállapodáshoz elengedhetetlen, hogy Irán betartsa a tavalyi előzetes egyezség előírásait, és leszögezte, hogy Washington nem változtat a perzsa állam elleni szankciókon – közölte az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője.

Az iráni vezetés tavaly novemberben kötött ideiglenes megállapodást a hatokkal – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal – arról, hogy nem dúsítja 5 százaléknál magasabb szintre uránkészleteit, és semlegesíti az ennél nagyobb arányúra dúsított készleteket, a hatok pedig cserébe enyhítik a nemzetközi szankciókat és nem vezetnek be újabbakat. A végleges megállapodást célzó tárgyalás február 18-án kezdődik Bécsben.

Az iszlám köztársaság vezetése azt állítja, hogy nukleáris fejlesztési programja békés célokat szolgál, a Nyugat viszont attól tart, hogy Iránban titokban atomfegyver előállításán dolgoznak. A vita évek óta tart, a nemzetközi közösség szankciókkal próbál nyomást gyakorolni az iráni vezetésre.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. február 02. 18:24
Van ám jelleme az amcsiknak! :)
egysegelem
2014. február 02. 16:54
Helyes. Vegre egyszer jo dontest hoztak, de felek ez csak ideiglenes.
USsange
2014. február 02. 14:56
Semmi különös, csak az Usa megint hazudott.
wartog
2014. február 02. 14:33
ha van kalapja azér'ha nincs azér.Iránnak szövetkeznie kéne Kínával, az oroszokkal,Indiával, az iszlám törökökkel,oszt ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!