A Jobboldali Szektor elszámoltat Kárpátalján

2014. február 26. 08:27

Forródrótot létesített a Jobboldali Szektor Kárpátalján. Az e-mail címen és a három telefonszámon a lakosság a megbukott ukrán hatalom híveinek elszámoltatásával kapcsolatban tehet bejelentéseket. Közben a belügyminiszter feloszlatta a Berkut nevű különleges rendőri egységet, a külügyminisztérium pedig egyenrangú ukrán-orosz kapcsolatokat akar.

2014. február 26. 08:27

A Jobboldali Szektort Kárpátalján képviselő Karpatszka Szics nevű szervezet közlése szerint a forródrót létrehozására azért volt szükség, mert „forradalmi törzséhez” sok állampolgári bejelentés érkezik. A vonalakon mozgósítási ügyeket és segítségnyújtási kérdéseket illetően is lehet érdeklődni.

Olekszandr Szacsko, a Jobboldali Szektor kárpátaljai vezetője hétfőn nyilatkozatot tett közzé az interneten, amelyben arra kérte az állami hivatalnokokat, hogy felmondásukat ne a szervezetnek nyújtsák be, mert az nem illetékes munkaügyi kérdésekben. Közlése szerint a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal számos főosztályvezetője a Jobboldali Szektornak címezve írta meg felmondó levelét.

A kárpátaljai Jobboldali Szektor azzal keltett Ukrajna-szerte feltűnést, hogy a múlt szombaton Ungváron őrizetbe vette, kihallgatta, majd tisztségéről lemondatta és Kárpátaljáról kiutasította a csapi vámhivatal parancsnokát. Előzőleg a hivatalnokot a szervezet tagjai ragasztószalaggal egy oszlophoz kötözték a Kárpátalja megyei kormányzósági épület előtt. 

Arszenyij Avakov megbízott belügyminiszter szerda hajnalban azt közölte: parancsot írt alá a különleges rendőri egység, a Berkut felszámolásáról. Az ukrán parlament szerdán tárgyalja azokat a képviselői indítványokat, melyek megtiltanák, hogy a rendvédelmi szervek lőfegyvereket és különleges rendőri eszközöket vessenek be a közrend védelme során – írja a Magyar Nemzet.

A külügyminisztérium a kedd éjszaka közzétett nyilatkozatában elkötelezettségét fejezte ki a „valóban egyenjogú és jószomszédi alapokon nyugvó” ukrán-orosz kapcsolatok mellett. Az orosz fél kisebbségi jogokkal kapcsolatos aggodalmait viszont elfogultnak és a valóságtól elrugaszkodottnak nevezte a közlemény.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
távozz a magyar közéletből
2014. február 26. 10:11
mivel kárpátalján mint közigazgatási egységben a valóban - tehát számarányában is (ellentétben a székelyföldi megyékkel) - kisebbségi magyaroknak a mindenkori kormánnyal való minél jobb együttműködés az érdeke, pláne ha kisebbségbarát intézkedéskre van kilátás, pláne egy szélsőségesen nacionalista ellenzékkel szemben, így most ez egy jó ürügy a magyarok meghurcolására
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!