Már hárman haltak meg Ukrajnában

2014. január 22. 12:06

Egyre inkább elfajulnak a kijevi ellenzéki tüntetések. Az utóbbi napokban több súlyos és véres összecsapás volt a tüntetők és a rendőrök között. Két tüntetőt le is lőttek, egyelőre nem tudni ki a felelős a halálukért. Eközben az ukrán miniszterelnök terroristáknak nevezte a demonstrálókat.

2014. január 22. 12:06

Terroristáknak nevezte a Kijev belvárosában a rohamrendőrök ellen harcoló tüntetőket Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen. Közben a főügyészség megerősítette, hogy két tüntető is lőtt sebek következtében vesztette életét. „A Majdan (a Függetlenség terén demonstrálók) egy része sokáig egyensúlyozott a békés tüntetések határán, majd átlépte ezt a határt, és általában a keresztény erkölcsi elveket. A Majdan tüntetőinek radikális, szervezett szélsőjobboldali csoportja tömeges rendbontásokat kezdeményezett Kijev belvárosában. Felfegyverkezve és gyúlékony anyagokkal támadtak a rendvédelmi erők tagjaira, és járműveket gyújtottak fel” –fogalmazott kormánya tagjai előtt a miniszterelnök.

Szerdára virradó éjjel és reggel újabb súlyos összecsapások törtek ki a parlament és a kormány épületének utcájában a rohamrendőrök és a tüntetők között. Az összetűzésben már három tüntető vesztette életét, egy lezuhant a Dinamo stadion árkádjának tetejéről, kettőt pedig lelőttek, egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök vagy a zavargás résztvevői közül valaki. Az Euronews információ szerint a tüntetésen kormányzati provokátorok is részt vesznek, napi 10000 forintnak megfelelő hrivnyáért. Ezeket az embereket a demonstrálók igyekeznek kiszűrni maguk közül.

Azarov felsorolása szerint „terror, fosztogatás, emberek jogtalan foglyul ejtése, önbíráskodás és provokációk” jellemzik a tüntetők viselkedését. „Az erkölcstelen és cinikus terroristák odáig mentek, hogy élő emberekre Molotov-koktélokat dobálnak”. A kormányfő leszögezte, hogy a rendbontások résztvevőit nem lehet békés demonstrálóknak nevezni. „Ezek bűnözők, akiknek felelniük kell a tetteikért. Mint miniszterelnök kijelentem, hogy az áldozatok, amelyek sajnos, már vannak, a tömeges rendbontások szervezőinek és egyes résztvevőinek lelkiismeretét terelik, s ők viselik értük a felelősséget” - hangoztatta Azarov, aki követelte, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki ezeket a bűncselekményeket, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődjenek meg a jövőben.

Ukrajnában az is komoly felháborodást keltett, hogy szigorították a gyülekezési törvényt, amely alapján akár 15 évre is börtönbe zárhatják a tüntetőket tömeges rendzavarás jogcímén. A törvény tele van tisztázatlan fogalmakkal is, mint a szélsőséges, vagy a politikai aktivitás. Az Euronews által megkérdezettek úgy gondolják: ez a törvénymódosítás sokakat zavar, és a hatalom az emberek szabadságát akarja elvenni.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. január 22. 14:04
Ukrajnába 25 % oroszt telepítettek be a holodomor után - http://hu.wikipedia.org/wiki/Holodomor Nagy részüket Kijevbe. Akinek az ukrán polgárháborún viccelni van kedve, az képzelje el, hogy mit szólnának a magyarok, ha a népesség 25 %-a orosz lenne és azok erőszakoskodnának, hogy orosz gyarmat legyen az ország. (egyébként úgy néz ki, hogy Magyarországon ehhez nem kell 25 % orosz kisebbség)
fradi44
2014. január 22. 13:43
Szanyi kapitány nem megy ?
Locassen
2014. január 22. 13:42
No, lassan el lehet kezdeni ábrándozni a kárpátaljai bevonulásról:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!