Kijev: Fizetett tüntetők a kormányoldalon

2013. december 15. 18:22

Az ukrán fővárosban tartott kormánypárti tüntetésen a résztvevők nagy részének fizettek azért, hogy demonstráljon. Eközben az ellenzékiek nagyjából 400 ezren tüntetnek, és egy néhány száz fős csoport az ukrán központi választási bizottság (CVK) épülete elé vonult.

2013. december 15. 18:22

Kijevben a parlament épületével szembeni Marijinszkij parkban folyó kormánypárti szimpátiatüntetésen médiajelentések szerint nagyrészt állásuk elvesztésével megfélemlített közalkalmazottak, kollégiumi helyük vagy ösztöndíjuk megvonásával megzsarolt egyetemisták és fizetett tüntetők vesznek részt, köztük sok az erőszak szítására felbérelt sportoló. Előző este 50-60 autóbusznyi tüntető követelte, hogy fizessék ki nekik a kormányzó Régiók pártja által szervezett demonstráción való részvételért beígért összeget. Kétnapos hétvégi megmozdulásra bérelték fel őket, amiért számításuk szerint 800 hrivnyát, azaz körülbelül 21,5 ezer forintot kellett volna kapniuk. Szombat este azonban hazaküldték őket, és mindössze 300 hrivnyát, azaz 8 ezer forint körüli összeget kaptak. 

A kormánypárti tüntetésen olyan felvételeket vetítettek a résztvevőknek, amelyekkel a szervezők arról akarták meggyőzni a jelenlévőket, hogy a Majdanon történt korábbi incidensek alatt a tüntetők provokálták a rohamrendőröket. November 30-ra virradó éjjel rohamrendőrök gumibotokkal és tonfákkal ütve, rugdosva kergettek szét békés egyetemistákat a térről. A diákok közül 35-en sérültek meg. A rendőri akció újabb tüntetési hullámot váltott ki Ukrajnában országszerte. A helyszíni beszámolók alapján a kormánypárti demonstrációról már délután kezdtek elszállingózni a résztvevők, miközben a Majdanon továbbra is kitartanak a tüntetők.

Az ukrán Függetlenség téren (Majdan) eközben az ellenzék tüntet. A legutóbbi becslések alapján a Méltóság Napjának elnevezett nagygyűlés tetőpontján mintegy 400 ezren voltak a téren. Az EU-párti nagygyűlés résztvevőinek egy néhány száz fős csoportja az ukrán központi választási bizottság (CVK) épülete elé vonult, hogy „ellenőrizzék” az öt egyéni körzetben folyó megismételt parlamenti választások tisztaságát.

A tavaly októberi parlamenti választásokon történt szabálytalanságok miatt a bizottság úgy döntött, hogy megismétlik a választásokat az ország öt egyéni körzetében. A megismételt voksolásról vasárnap számos szabálysértést jeleztek ellenzékiek és civil szervezetek. Az Ukrajnai Választók Bizottsága (KIU) nevű jogvédő civil szervezet közlése szerint ismét lepleztek le "körbeszavazókat", azaz olyanokat, akik több helyen is megpróbáltak szavazni, továbbá szavazatvásárlásokról is érkeztek bejelentések.

Helyszíni tudósítások szerint a központi választási bizottság elé vonult tüntetők békésen ácsorognak, és nem próbálnak meg behatolni az épületbe. A Függetlenség teréről nemcsak a választási bizottság elé, hanem egy-egy csoport a belügyminisztérium, illetve a ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elé is vonult, hogy a politikai fogvatartottak elengedését követelje.  

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
predator
2013. december 16. 12:49
Halkan jegyezném meg,hogy érdemes meghallgatni a magyar rádió szombat délutáni külpolitikai műsorának a legutolsó(2013.12.14.) adását. Ott egy kárpátaljai magyart kérdeztek a tüntetésekről. Igen érdekes dolgokat mondott,amiket érdemes lenne figyelembe vegyen a sok russzofób is. Kifejtette,hogy a kárpátaljai magyarok túlnyomó többsége ellenzi az euromajdant,és a Janukovics ellenes akciókat,ezért nem is vesz bennük részt. A miért kérdésre azt választolta,hogy azért,mert igaz,hogy Janukovics oroszbarát,de a kárpátaljai magyarok lényegesen könnyebben élnek mióta ő irányítja az országot. Többek között a Janukovics-féle nyelvtörvénynek is köszönhetően. Ahogy mondta ők még emlékeznek arra,hogy milyen volt kárpátaljai magyarnak lenni,amikor a most az eu mellett tüntető "nyugatos,Európa-barát" ellenzék volt hatalmon. Korlátozták a magyar nyelv használatát,ahol csak tudták. Azt is be kívánták vezetni Juscsenkoék,hogy akiről kiderül,hogy kettős állampolgársággal rendelkezik,az ezért kapjon letöltendő börtönbüntetést. Azt is említette a riportalany,hogy a felvidéki magyarok helyzetét látva ők egyáltalán nem bíznak abban,hogy Brüsszel meg tudja őket védeni egy esetleges Klicsko-Jacenyuk,ne adja Isten Szvoboda típusú "nyugatos" kormány erőszakos magyarellenes törekvéseitől.
korona
2013. december 16. 11:29
Egy olyan "congressman" USZÍTOTT Kievben, akitől még az USA-ban is irtóznak és nevéhez 1000 amerikai katona halála kapcsolódik, aki megígérte Izraelnek, ha kell 300 évig harcoltatja az USA katonaságot Irakban...stb. Utána kell olvasni a Google-on. Ez az illető John Mccain.
csuka
2013. december 16. 08:19
"Kijev: Fizetett tüntetők a kormányoldalon" Birkamenet 2.0? Nem. Amikor ők azt mondják, 'Nem leszünk gyarmat' vezetőjük nem az ellenkezőjén munkálkodik.
ciprióta
2013. december 16. 06:18
A helyzet sajnos egyre nemzetközibb.., az orosz vezetés retteg attól ,hogy Ukrajna példát mutasson euroközeledésből az orosz népnek. Putlert és zsidajait azonnal póznára tekerik az oroszok. Ezért hajlandó a pétervári vakarék mindenre, akár még bizonyos nagyságu ujabb dollárhitelre is a bünös Janukovics rezsim életben tartására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!