Milyen genfi megállapodás?

2013. november 26. 10:13

Genfben az iráni kormány és az ENSZ Biztonsági Tanácsa átmenetei megállapodást kötött az iráni atomprogram ellenőrzéséről a hétvégén. A képviselők közül kevesen tudták, mi történt Svájcban.

2013. november 26. 10:13

Genfben átmenetei megállapodást kötött egymással az iráni kormány, és az ENSZ BT képviselői. A megállapodást az iráni atomprogram feletti ellenőrzésről kötötték meg. Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy nem dúsítja 5 százaléknál magasabbra uránkészleteit és semlegesíti a 20 százalékra dúsított készleteket. Vállalta továbbá, hogy nem helyez üzembe új centrifugákat és nem fejleszti tovább nukleáris programját, beleértve az araki nehézvizes reaktort, amely alkalmassá válhatott volna plutónium előállítására atomfegyverhez. Beleegyezett Irán abba is, hogy lehetővé teszi létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői számára. Cserébe az ENSZ BT 7 milliárd dollárral enyhítette az Irán elleni szankciókat.

Az Egyesült Államokban egyelőre ellentétes álláspontok látnak napvilágot a megállapodással kapcsolatban, ezért Barack Obamának is meg kellett védenie az átmeneti szerződést. Szerinte az iráni nukleáris létesítmények szigorú ellenőrzése mellett folytatódnak majd a diplomáciai erőfeszítések egy olyan, átfogó megoldás érdekében, amely végleg szertefoszlathatja az iráni nukleáris programmal kapcsolatos aggodalmakat. Az amerikai elnök véleménye szerint ha Irán él a lehetőséggel és csatlakozik a nemzetközi közösséghez, akkor elkezdődhet a Washington és a Teherán között kialakult bizalmatlanság felszámolása.

A liberális The New York Times vezércikke szerint „senki sem vitathatja komolyan”, hogy az ideiglenes megállapodás biztonságosabbá tette a világot. A konzervatív The Wall Street Journal ezzel szemben azt állította, hogy Irán az egyezségnek köszönhetően „óriási lépést tett afelé, hogy de facto nukleáris hatalommá váljon”.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke történelmi hibának nevezte a megállapodást, véleménye szerint „ma sokkal veszélyesebbé vált a világ, mert a legveszélyesebb rendszer jelentős lépést tett a világ legveszélyesebb fegyverének megszerzésére”.

Magyarországon a Külügyminisztérium üdvözölte a genfi megállapodást és abban bíznak, hogy az elkövetkező időszakban a felek olyan egyezségre jutnak, amely hosszú távon hozzájárul a világ és a közel-keleti térség stabilitásához és biztonságához. Az országgyűlési képviselők viszont kevésbé voltak tisztában a hétvégi eseményekkel, sokan meglepetten álltak a kérdés hallatán, kevesen válaszoltak csak az ATV kérdéseire.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2013. november 27. 20:46
még nem kapták meg írásban a véleményüket,egy frappáns mondat (ún. dakota), arial bold 24 pt type face
Messire
2013. november 27. 11:05
„ma sokkal veszélyesebbé vált a világ, mert a legveszélyesebb rendszer jelentős lépést tett a világ legveszélyesebb fegyverének megszerzésére”. Izraelnek régesrég vannak atomtöltetei.
ÁrPi
2013. november 27. 11:02
John F.Kennedy halálának egyik okaként újabban a kutatók azt is föl merészelik hozni, hogy JFK mennyire aktivan ellenezte az izraeli atomfegyver-programot. Ez kicsinykét azért lehet releváns ebben a HVG-villámriportoskodásban mert a HVG-s pajtások irán atomfegyverkezési programjáról kérdezgethetnének Magyarország provinciában ha egyenesen kérdeznének valaha.
6qwasyx
2013. november 26. 22:16
egy fideszesnek nincs saját véleménye, azt orbántól kapja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!