Bajnai a Most-Híd elnökével tárgyalt Pozsonyban

2013. november 29. 12:31

Az Együtt 2014 és a szlovákiai Most-Híd vezetői, Bajnai Gordon és Bugár Béla kisebbségi oktatásról, valamint kettős állampolgárságról beszélgettek Pozsonyban – tájékoztatta az MTI-t a Most-Híd sajtóosztálya. A két párt a szélsőséges erők ellen is együtt küzdene.

2013. november 29. 12:31

A két politikus több olyan témáról tárgyalt, amelyek terén pártjaik jövőbeli szakmai együttműködése gyümölcsöző lehet – áll a szlovák-magyar párt pénteken kiadott közleményében.

A találkozón egyebek mellett szó volt a kisebbségi iskolák fejlesztéséről és a szlovák szaktárca által előkészített közoktatási törvény negatív következményeiről, vagyis arról, hogy a jogszabály az alacsony diáklétszámú vidéki iskolák, köztük több magyar oktatási nyelvű intézmény bezárását hozhatja magával.

Bugár Béla az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kisebbségi iskolák fejlesztésével kapcsolatban megállapították, hogy a szlovákiai magyar iskolákat több helyütt kedvezőtlenül érintette a Magyarországról érkező oktatási-nevelési támogatás kifizetési módszerének megváltoztatása. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a külhoni magyar oktatási intézményekbe járó iskolásoknak folyósított támogatást a korábbi gyakorlattal ellentétben 2011 óta nem az egyes oktatási intézmények szülői szövetségei kapják, hanem közvetlenül a szülők.

A Most-Híd elnöke elmondta: a találkozón szó esett arról, hogy a két párt a „szélsőséges erők elleni harc” terén is kész együttműködni. Ezt a szélsőséges erők mindkét országban, valamint Európában is tapasztalható megerősödése teszi indokolttá – tette hozzá. Elmondta: Bajnai Gordonnal egyetértettek abban, hogy a kettős állampolgárság kérdésének mielőbbi megnyugtató rendezése Szlovákiában mindkét fél érdeke, és nem tűr további halasztást.

Évek óta arról hallunk, hogy a kettős állampolgárság kérdését meg fogják oldani, aztán minden egyes miniszterelnöki találkozón vállveregetésen kívül nem történik semmi” – jegyezte meg Bugár Béla, hangsúlyozva, hogy nem csak beszélni kellene a megoldásról, hanem valóban orvosolni kellene a helyzetet.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2013. november 29. 15:09
A kocsi még megvan?:) http://www.origo.hu/itthon/20130503-elloptak-bajnai-kocsijat-pozsonyban.html
silvester
2013. november 29. 15:03
Az egyik part gatya-libas,a masik part seg ...takaro.Bugar es Bajnai folt az alson,
tóth mária
2013. november 29. 14:22
Zsák a foltját! ennyi.
kamasuka
2013. november 29. 14:10
„Évek óta arról hallunk, hogy a kettős állampolgárság kérdését meg fogják oldani, aztán minden egyes miniszterelnöki találkozón vállveregetésen kívül nem történik semmi” Ez a Bugár hülye vagy méghülyébb? Tudtommal nem Magyarország írja a szlovák törvényeket. Amit megpróbált tenni, az Brüsszel volt, de a kedves szoci frakció, melynek vsz pislogó is tagja LENNE, HA nyernének, lesöpört minden vizsgálódást. Ezek után mi is a probléma? Jövőre a zöld, libsi, szoci frakció létszáma csökkenni fog, és azonnal lehet majd megoldás kettős állampolgárság ügyében. Megj. az, hogy a szlovákiai magyarok jelenleg nem tényezők saját "hazájukban", az biza Bugár elvtársnak is köszönhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!