Róháni: Irán nem jelent fenyegetést

2013. szeptember 25. 08:46

A nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek nincs helyük Irán biztonsági és védelmi doktrínájában ‒ jelentette ki kedden Haszan Róháni iráni elnök az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán az általános vitában.

2013. szeptember 25. 08:46

Róháni közölte, hogy kormánya bizonyos feltételek mellett kész haladéktalanul „határidőhöz kötött és eredményorientált” tárgyalásokat kezdeni a vitatott iráni nukleáris programról. Mint mondta, a nukleáris fegyverek konfliktusban állnak Irán nemzeti érdekeivel, de Teheránnak joga van a békés célú urándúsításhoz. Hangsúlyozta, hogy Teherán kész létrehozni egy keretet az Egyesült Államokkal fennálló nézeteltérések rendezésére, és nem törekszik a két ország közötti feszültségek kiélezésére. Mint mondta, figyelemmel hallgatta meg Barack Obama elnök ENSZ-közgyűlés pódiumáról kedden elmondott beszédét. Róháni reménykedik abban, hogy Amerika „tartózkodni fog attól, hogy kövesse a háborúpárti nyomásgyakorló csoportok rövidlátó érdekeit”.

Róháni ugyanakkor a nap folyamán nem élt a lehetősséggel, hogy személyesen találkozzon Obamával. Amerikai hivatalos források szerint az irániaknak hivatalos és privát csatornákon is felajánlották a nem hivatalos megbeszélés lehetőségét, de számukra annak elfogadása túlságosan „bonyolult” lett volna. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő szerint a teheráni döntéshozó mechanizmusban az Egyesült Államokat a többi nyugati országtól eltérő módon kezelik.

Róháni hangsúlyozta, hogy Irán kész felelősségteljesen fellépni a közel-keleti térség biztonságáért, és ennek érdekében kész a kétoldalú és a sokoldalú együttműködésre. Irán szerinte nem jelent fenyegetést sem a világ, sem a régió számára. Elítélte a vegyi fegyverek bármilyen formában történő bevetését és üdvözölte Szíria csatlakozását a vegyifegyver-tilalmi egyezményhez. Az ilyen eszközökkel kapcsolatban a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha terroristák kezébe kerülnek, amit a vonatkozó szerződések nem hagyhatnak figyelmen kívül ‒ mondta Róháni, hozzátéve: a szíriai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani.

Az iráni elnök bírálta a hazája ellen bevezetett nemzetközi gazdasági büntetőintézkedéseket, rámutatva, hogy azok negatív hatása nemcsak a szankciók szándékolt áldozataira korlátozódik. Szavai szerint „elítélendő”, ha drónok ártatlanok életét oltják ki és ‒ Izrael megemlítése nélkül ‒ elítélte az „ártatlan palesztin nép ellen elkövetett bűnöket, amelynek jogait évtizedek óta megsértik”. Megfogalmazása szerint az iszlámfóbiát, a síitafóbiát és az Irán-fóbiát az elmúlt három évtized során bűntettek sokaságának ‒ egyebek között Szaddám Huszein és az al-Kaida felfegyverzésének ‒ igazolására használták fel.

Haszan Róháni kerülte az elődje, Mahmúd Ahmadinezsád Izrael-ellenes és holokauszttagadó tirádáihoz hasonló kirohanásokat ‒ olyannyira, hogy a CNN-nek adott interjújában „történelmi ténynek” nevezte a holokausztot, amely a nácik történelmi bűnténye volt szerinte.

Ugyanakkor az ENSZ-közgyűlés előtt elmondott beszéde alatt az izraeli delegáció helye üresen maradt az ülésteremben. Az ENSZ-ben a jövő héten felszólaló Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „képmutatónak” és „cinikusnak” nevezte Róhánit és úgy vélekedett, hogy Teherán pusztán időt akar nyerni nukleáris fegyverprogramjához.

Az első amerikai kommentárok a korábbi hivatalos állásfoglalásokhoz hasonlóan hangsúlyozták, hogy az új iráni vezetés tetszetős nyilatkozatainak komolyságát konkrét tettekkel kell bizonyítani.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sovereign
2013. szeptember 25. 11:10
"a holokauszt „történelmi tény”" persze hogy történelmi tény. meghalt beene 1, max. másfél millió zsdó. Tehát pont negyed-hatodannyi, mint amit a mocskos rohadt zsidók bekamuznak. Nem kéne a koszos zsidóknak folyamatosan hazudozni, és akkor mindenkinek jobb lenne!!!
Ultima Ratio
2013. szeptember 25. 10:59
Imádom ahogy a jobbikosok ezeknek az iszlámista barbároknak az oldalára állnak. Javaslom az oda való költözést, vissza nem jövést, hülyegyerekek.
Gyurcsány Viktor
2013. szeptember 25. 10:18
Igen, egy olajjal és földgázzal teli ország biztos csak áramot akar termelni atomenergiával. Hihető.
müller
2013. szeptember 25. 10:07
Játszunk el a gondolattal, hogy épp most érkeztünk a Földre egy másik naprendszerből, és próbáljuk megérteni, ahogyan a világ egyetlen országa, amely nukleáris fegyvert polgári célpontok ellen valaha is bevetett, és amely az elmúlt 70 évben összeszámolni is nehéz mennyi háborút kezdeményezett, szóval ez az ország próbálja nekünk beadni, hogy ez a történelme során jellemzően békés perzsa állam jelenti a legnagyobb veszélyt a világbékére nézve. Teszi mindezt úgy, hogy ennek az államnak a tömegpusztító nukleáris fegyvere csak egy jövőbeli feltételezés, miközben egy szomszédos államnak meg konkrét bizonyossággal atomtöltetei vannak évtizedek óta. Nem tudom, hogy képtelen lennénk mindezt megérteni, vagy értenénk-e mindent azonnal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!