Bukik a Verespatak-törvény Bukarestben

2013. szeptember 09. 14:51

Victor Ponta miniszterelnök szerint a parlamenti pártok támogatásának hiányában nem lesz Verespatak-törvény. Elképzelhető, hogy Romániának kártérítést kell fizetnie a beruházó cég felé. A tiltakozást szervező egyesület a tervezetet jegyző miniszterek lemondását követeli.

2013. szeptember 09. 14:51

Victor Ponta hétfő délutáni bejelentése szerint a parlament el fogja utasítani a Verespatak ügyében a kormány által a szenátus és a képviselőház elé terjesztett törvényjavaslatot. A román miniszterelnök azt követően nyilatkozta ezt, hogy egyeztetett a parlamenti pártok vezetőivel.

Hétfőn a szenátus elnöke, az USL társelnöke, Crin Antonescu úgy nyilatkozott, hogy vissza kell vonni a kormány törvényjavaslatot, mivel az állampolgárok nem bíznak a beruházásban. Hozzátette, hogy ez a saját véleménye, s nem pártja vagy a szenátus hivatalos álláspontja.

A tiltakozást szervező Alburnus Maior Egyesület közleménye szerint a csatát ugyan megnyerték, de folytatják a háborút. Az utcai demonstrációkat addig folytatják, amíg a képviselőház és a szenátus le nem szavazzák a javaslatot, a kormány vissza nem vonja Verespatak környezetvédelmi engedélyét, be nem tiltják a cianidos bányászatot, és le nem mond a törvénytervezetet jegyző három miniszter (Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu) és a bányászati hivatal igazgatója (Gheorghe Duţu).

A cianidos bányászatra vonatkozó tervek országos és nemzetközi tiltakozást váltottak ki, Bukarestben vasárnap már nyolcadik napja tiltakoztak ezrek az utcákon.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. szeptember 09. 17:48
Környezetkárosítás megkísérléséért a kanadai cég büntethető.
geraz51
2013. szeptember 09. 16:24
Elég hamar rájöttek a románok,hogya baloldalnak hatalmat adni nagyfokú butaság.
jan
2013. szeptember 09. 15:39
Ez csoda, rég örültem ennyire bárminek:))))) És hát tényleg érdekes, hogy vannak országok, ahol a parlament leszavazza a kormányt, pl. Romániában Verespatak-ügyben, Angliában Szíria-ügyben... Persze azokat a verespatakiakat sajnálom továbbra is, akik így munkalehetőségtől esnek el, de a természeti pusztítás itt és most nálam is nagyobb súllyal esett latba.
StG
2013. szeptember 09. 15:17
Riszpekt, legalább a korábbi hibájukból tanultak (legalábbis reméljük).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!