Az iráni elnökkel telefonált Obama

2013. szeptember 28. 11:02

Több mint harminc éve most először beszélt telefonon az amerikai és az iráni vezetés. A beszélgetést Haszan Róháni kezdeményezte.

2013. szeptember 28. 11:02

Barack Obama bejelentette, hogy pénteken telefonon beszélt iráni partnerével, Haszan Róhánival. Az amerikai elnök azt is közölte: bízik benne, hogy megállapodás születhet Teherán nukleáris programjáról. Több mint három évtizede, az iráni iszlám forradalom óta ez volt az első telefonos kapcsolatfelvétel a két ország vezetői között. A 15 perces, tolmácsolás segítségével lefolytatott beszélgetés tényét az iráni elnöki hivatal is megerősítette. Amerikai hivatalos tájékoztatás szerint a kapcsolatfelvételt Haszan Róháni kezdeményezte, aki az ENSZ-közgyűlés New York-i tanácskozásáról és az Egyesült Államokból távozóban szót kívánt váltani Barack Obamával.

Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN-nel közölte: az iráni elnök jelezte, jó néven venné ha Barack Obama felhívná őt. Rice a kérést „meglehetősen meglepetésszerűnek”, a Róháni kívánsága szerint létrejött beszélgetést pedig „szívélyesnek” és „konstruktívnak” minősítette.

Az amerikai elnök a Fehér Házból sugárzott, pénteki televíziós beszédében elmondta: Róhánival egyetemben arra utasította kormányát, hogy törekedjen a megállapodásra az iráni nukleáris programmal kapcsolatban. Az amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy az Egyesült Államok szoros egyeztetést folytat majd az ügyben szövetségeseivel, köztük Izraellel, amely a létét fenyegető veszélyt lát abban a lehetőségben, hogy Irán nukleáris fegyverre tehet szert. Obama ugyanakkor szót ejtett arról is, hogy Iránnak az ellene bevezetett gazdasági szankciók visszavonásához „jelentőségteljes, átlátható és ellenőrizhető” lépésekkel kell bizonyítania atomprogramjának békés jellegét. Ez szerinte segítene Teheránnak a nemzetközi közösséggel és a régiójával fennálló viszonyának javításában is.

Egy amerikai kormányzati tisztségviselő szerint Obama aggodalmát fejezte ki partnerének három amerikai állampolgár iráni fogva tartása miatt. Az Egyesült Államok elnöke gratulált Róháninak választási győzelméhez és a két vezető a másik nyelvén köszönt el egymástól. 

Hálámat fejezem ki az ön vendégszeretete és telefonhívása miatt. Jó napot, elnök úr!” – írta a beszélgetést követően a Twitter mikroblogoldalon Róháni, majd közvetlenül ezt az üzenetet küldte az amerikai elnöknek: „Reménykedünk abban, amit a P5+1-től és különösen az ön kormányától fogunk látni az elkövetkező hetekben”.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morog
2013. szeptember 28. 17:54
Obama, a szokás szerint csak hazudozik.
3M..
2013. szeptember 28. 13:26
Végre kezd megjönni az Amerikaiak esze. Érzik meggyengült pozíciójukat, ami folyamatosan romlik. Obama belátta hogy Amerika és szövetségesei ideje lejárt ebben a szegletben, és Oroszország, Irán, Kína, és Szíria tönkreteheti teljesen Amerikát. Ezek az országok megbízhatóak, mert a kezükben lévő tömegpusztító fegyverekkel még soha nem éltek, vissza, nem használták. Obama rájött hogy nem is fogják, ezért a békülékeny gesztus. Szebb Jövőt!
egysegelem
2013. szeptember 28. 11:31
Semmi masra nem jok ezek a targyalasok mint idonyeresre Irannak, hogy meglegyen a kello mennyisegu dusitott uran. Obama a hatarozatlansaval nagyon komoly katasztrofa fele sodorja a vilagot, mert Izrael nem fogja elturni, hogy a perzsa allam elkeszitse a bombt.
egysegelem
2013. szeptember 28. 11:27
Obamat hulyere veszik az utobbi idoben, o meg kb tapsikol hozza, ahelyett hogy inkabb megfogadna Netanjahu tanacsait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!