Igen, tessék: Használd az anyanyelved!

2013. augusztus 25. 12:29

A romániai magyar Igen, tessék mozgalom a hétköznapi anyanyelvhasználatért indított kampányt.

2013. augusztus 25. 12:29

Az Igen, tessék mozgalom Kolozsvárott indította el hétköznapi anyanyelvhasználatért indított kampányát, amelyhez már több mint kétszáz üzlet, szolgáltató-, valamint vendéglátóipari egység csatlakozott. Ezek ajtajára egy zöld matricát ragasztanak, amely jelzi, hogy az adott helyen magyarul is kiszolgálják a vevőket. A románul nem tudó magyarországi turistákon kívül a helyiek is örülnek a kezdeményezésnek.

A mozgalom alapítói azért indították a kampányt, mert úgy látták, hogy a helyiek reflexszerűen is románul szólnak az eladókhoz. „A mozgalomnak a célja az, hogy a szolgáltatásokat összekösse a magyar nyelvű potenciális kliensekkel. Bátorítani próbáljuk a szolgáltatókat arra, hogy magyar nyelven is kiszolgálják a lakosságot” – mondta a mozgalom ügyvezetője, Bethlendi András.

Bethlendi hozzátette: a többnyelvűség már Romániában is támogatandó érték. Pályázati úton a magyar és a román kormány is támogatja a már nemcsak Kolozsvárott, hanem több erdélyi nagyvárosban párhuzamosan folyó kampányt.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. augusztus 25. 20:50
Ez nem ilyen bonyolult. Ha én az otthonomban bemegyek egy boltba, akkor ott tutira az anyanyelvemen, magyarul köszönök. Ha nyelvi akadályokba ütköznék, akkor meg máshova megyek. De az biztos, hogy románul akkor sem szólalnék meg, ha történetesen tudnék.
Forsz
2013. augusztus 25. 15:51
A '70-es évek közepén/végén még ilyen kezdeményezés értelmetlen lett volna. Kolozsvárott mindenki magyarul beszélt. Utcán, üzletben, bárhol. Tudom, jártam ott, többször. A diszkrimináció persze már akkortájt elindult, a munkahelyek román vezetői nyomorult gazemberek voltak, üldözték a magyar szót. A Kárpátok géniusza pedig hihetetlen energiát fordított a népesség felhígítására. Betelepítésekkel. Ami viszont az utóbbi időkben tűnt fel, hogy szinte nincs, vagy hihetetlenül kevés az idegen, nem magyar nevű az erdélyi magyarok között. Szinte kivétel nélkül magyar nevűekkel találkozni, amely a médiában is követhető, amikor a megszólalók nevét kiírják. Nagyon tetszik, ismerve a hazai viszonyokat, ahol tele vagyunk mindenféle idegen hangzású családnevekkel.
geraz51
2013. augusztus 25. 15:19
Remek ötlet!
kjkj945
2013. augusztus 25. 15:02
http://erdely.ma/jegyzet.php?id=7648&cim=elfogyni_lassan_mint_a_gyertyaszal%C3%82%E2%80%A6 A magyarságunkat nem adjuk fel, még akkor sem, ha másfélmillió csonkaországinak nem kellünk, ötnek meg mindegy, hogy vagyunk-e, egyáltalán. Mi elsősorban erdélyiek vagyunk, itt kell összefognunk nemzetünkért, itt kell megtartanunk magyarságunkat. Itt kell harcolni a jövőért! Egyszer majd a csonka-magyar is ráébred, hozzánk akar tartozni, és akkor ő fog jönni, és mi befogadjuk! De jövőre nem csak június 4-én viselünk majd gyászt, hanem december 5-én is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!