Műszaki hiba miatt halhatott meg a Costa Concordia magyar áldozata

2013. július 18. 17:32

A tavaly januárban elsüllyedt Costa Concordia óceánjáró kapitányának csütörtöki tárgyalásán kiderült: műszaki hiba okozhatta a mentésben segédkező magyar hegedűművész, Fehér Sándor halálát, így a Costa Carnival is felelős – értesült az olaszországi tárgyalásról a Mandiner.

2013. július 18. 17:32
Pintér Bence

A „gyáva kapitány”, Francesco Schettino tárgyalása tegnap kezdődött meg, miután múlt héten sztrájkolni kezdtek az olasz ügyészek. A tárgyaláson egyenként sorolták fel az azonosított áldozatok halálának körülményeit. A vizsgálatok során kiderült, hogy nagy valószínűség szerint az egyik áramszünet miatt leállt lift ajtaja a víz nyomására kinyílt, majd a liftaknába tóduló víz magával sodorta az embereket, köztük a mentésben segédkező, hajón dolgozó magyar hegedűművészt, Fehér Sándort. Mivel ez már műszaki hibának számít, így a kapitány mellett a cég is felelőssé tehető – nyilatkozta a Mandinernek Fehér Sándor testvére, Fehér Róbert, aki jelen volt a tárgyaláson.

Korábbi hírek szerint hegedűművész rokonait képviselő Ronai & Ronai ügyvédi iroda korábban 400 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtott be, a Blikk csütörtökön pedig egy 890 ezer eurós ajánlatról számolt be. Fehér Róbert a Mandinernek nem erősítette meg ezeket információkat. Elmondása szerint még idén júliusban volt lefolytattak egy per előtti ún. megegyezéses tárgyalást, melyen a Costa Carnival és a hajót biztosító társaság ügyvédei ugyanolyan „visszautasító magatartást” mutattak, mint a korábbi találkozókon, és azt kérték, hogy az ügyvédi iroda helyett a család keresse meg a cégeket egy összeggel. „Azt mondták, hogy ez az ügy nem fog sokat érni Olaszországban” – mesélte Fehér Róbert, aki furcsának találta, hogy ennek ellenére a cég hajlandó volt 1,1 millió eurót kifizetni azért, hogy a cég nevét ne érintsék az ügy büntetőjogi vonatkozásai.

A négyezer utast szállító Costa Concordia tavaly januárban ütközött sziklának az olasz partok közelében. A mentés közben a kapitány, Francesco Schettino elhagyta a hajót. Fehér Sándor a hajón rekedt gyerekek mentése közben hunyt el, mikor másodszor is megdőlt a hajó.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
micream
2013. július 18. 17:54
cigány volt a zátonyra futott hajón utazó, síró gyerekeket nyugtatgatta, mentőmellényt adott rájuk, majd egy órán át segítette az utasok mentését. Látta, hogy a gyermekek már biztonságban vannak, de ő még tovább segédkezett, majd hirtelen eltűnt, senki nem látta többé
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!