Izrael beleegyezésével erősítik az egyiptomi katonai jelenlétet a Sínai-félszigeten

2013. július 16. 11:34

Izrael hétfőn beleegyezett, hogy az egyiptomi hadsereg növelje a Sínai-félszigeten tartózkodó erőit, két újabb egyiptomi gyalogos zászlóalj léphet fel az elmúlt hetekben egyre jobban elharapódzott erőszak ellen – közölte az izraeli média kedden.

2013. július 16. 11:34

Az 1979-es Egyiptom és Izrael közötti békemegállapodás szerint Izraelnek is jóvá kell hagynia az Egyiptom által ellenőrzött félszigeten tartózkodó katonai egységek létszámának változását. Az egyiptomi hadsereg azért kérte Jeruzsálem beleegyezését, mert további katonai lépéseket tervez a Murszi elmozdítása után felerősödött iszlamista fegyveresek ellen a Sínai-félszigeten.

Az egyik új zászlóalj feladata a rafahi határátkelőnél a Gázai-övezetbe vezető csempészalagutak működtetésének megakadályozása és a többször megtámadott El-Arís védelme lesz, a másikat pedig a félsziget központjában állomásoztatja majd Kairó.

Egyiptom korábban már engedélyt kért és kapott páncélos, műszaki és különleges egységek állomásoztatására a félszigeten, az új csapatok a már jelenlévő alakulatokat erősítik. A hatóságok attól tartanak, hogy a Muzulmán Testvériség hatalomvesztése nyomán tovább romlik a biztonsági helyzet a tartományban.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. július 16. 15:48
Egyiptom már nem független állam? Izrael vezényli már az egyiptomi hadsereget is? No nem mintha ez olyan nagyon meglepő lenne.
tóth mária
2013. július 16. 15:23
Izrael örül, hogy Egyiptomot is "elintézték!" Mibe nem szólnak bele???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!