Horvát államfő: Nem oktatjuk ki a szomszédos államokat

2013. július 08. 16:13

Horvátországnak nem célja kioktatni a régió államait – jelentette ki Ivo Josipovic horvát államfő két lapinterjújában, amelyeket abból az alkalomból adott, hogy hétfőn látogatást kezdett Bosznia-Hercegovinában. A látogatás jelentőségét növeli, hogy országának EU-tagsága óta ez az első külföldi útja az államfőnek.

2013. július 08. 16:13

Josipovic kiemelte: nem szereti azokat a találgatásokat, melyek az EU-tag Horvátország régiós vezető szerepére vonatkoznak. A látogatás előestéjén a Banja Luka-i Nezavisne Novinénak adott interjúban elmondta, „Horvátország és Bosznia-Hercegovina szoros kapcsolatban álló országok, és Horvátország elemi érdeke a stabilitás és a fejlődés Bosznia-Hercegovinában”. Bosznia határainak több mint kétharmada Horvátország mellett húzódik. „Ez most európai határrá vált, ezért a kapcsolatainkban megnyíló újabb lehetőségekről szeretnék tárgyalni” – nyilatkozta az államfő.

Kiemelte, hogy Horvátország nemzeti érdekből segíteni fogja a régió államait, mivel „nincs a világnak olyan országa, amely a szomszédságában komolyabb problémát vagy válságot szeretne”, és mint EU-tag a régió érdekeiért fog síkra szállni. Hangsúlyozta, hogy a két ország egymást ismeri a legjobban, és azokat a társadalmi problémákat, amelyeket a háború és az szocializmusból a demokráciába való átmenet okozott. „EU-partnereinknek mindig egyértelművé tesszük, hogy ennek a régiónak az egyesült Európa részévé kell válnia. Az elvárások világosak, de segíthetünk az optimista légkör és az új önbizalom megteremtésében Európa azon részén, amely igen elmaradott, ezért stabilitást és fejlődést érdemel” – fejezte be boszniai lapnak adott nyilatkozatot a horvát államfő.

A Zágrábban megjelenő Vecernji listnek Josipovic a következőkkel indokolta az út jelentőségét: „Horvátország erőteljesen fogja támogatni az EU délkelet-európai bővítését, különösen, ha a szomszédainkról van szó. Több tekintetben Bosznia-Hercegovina a legfontosabb szomszédunk. A tágabb értelemben vett szomszédságpolitikában Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát, Montenegrót, Macedóniát és Koszovót is az EU-ban akarjuk tudni egy a békére, a gazdaságra és a kultúrára vonatkozó projekt keretén belül... Ezenkívül Bosznia-Hercegovinával történelmi, kulturális, gazdasági és családi kötelékeink is vannak. A horvát nemzet egy része mint államalkotó nép él Bosznia-Hercegovinában” – fejtette ki.

Josipovic egyben cáfolta Paddy Ashdown (a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjának) szavait, melyek szerint Horvátországnak immár nem lesz érdeke Bosznia-Hercegovina európai integrációja. Az októberben tartandó bosznia-hercegovinai népszámlálásra vonatkozóan kritikus hangon szólt azokról a horvátokról, akik a háború miatt elhagyták Bosznia-Hercegovinát, mivel sokuk a népszámláláskor a legalapvetőbb jogukkal sem élnek. „A horvát állam képtelen minden egyes polgár helyett részt venni a népszámláláson” – szögezte le. Véleménye szerint „a legnagyobb felelősség a bosznia-hercegovinai pártokon, egyesületeken, illetve az egyházon van, amelyek a polgárok visszatérését szorgalmazzák. A népszámlálás egyben esély is arra, hogy a szavakat tettek kövessék” – fejezte be a lapnak adott interjút az államfő. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!