Legalább három halottja van bostoni robbantásnak

2013. április 16. 07:38

Legkevesebb három halottja és több súlyos sérültje van annak a két robbanásnak, amely hétfő délután történt, a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. Az FBI szerint terrortámadás történt. „Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért” – nyilatkozta Barack Obama.

2013. április 16. 07:38

A sebesültek számát a The Boston Globe legalább 144-re teszi. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették.

A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében.

Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.

A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.

Robbanás a könyvtárban

Robbanás történt a bostoni JFK Könyvtárban – jelentette ki hétfőn Ed Davis, a város rendőrfőnöke. Az incidenst megelőzően két, szinte azonos idejű robbanás történt hétfőn a bostoni maraton helyszínén, a célvonal közelében. A rendőrfőnök azt nem erősítette meg, hogy van kapcsolat a két incidens között.

A Fox News úgy értesült, hogy az egyik bostoni kórházban a rendőrök egy súlyos égési sérüléseket szenvedett személyt őriznek, akinek feltehetően köze lehet a könyvtári robbantáshoz.

Davis rendőrfőnök arról sem nyilatkozott, hogy terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon, és őrizzék meg nyugalmukat. Az első hírek szerint a könyvtárban történt detonációnak nincs sérültje.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, akik magyar sérültről nem rendelkeztek hivatalos értesüléssel, és magyar állampolgároktól a képviseletekre segélykérés sem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő indult.

Obama: Kiderítjük, ki tette

„Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért” – mondta Barack Obama, s hozzátette, hogy a hatóságok még mindig nincsenek az összes válasz birtokában. „Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát” – hangsúlyozta az elnök.

Az elnök az országos amerikai televíziós hálózatok által élőben közvetített, háromperces beszéde folyamán mindvégig kerülte a „terrortámadás” kifejezés használatát és azt hangoztatta, hogy a tények maradéktalan ismerete nélkül nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban a tettesek több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, „nyilvánvaló”, hogy terrorcselekmény történt és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre.

Terrortámadásra gyanakszik az FBI

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrortámadás történt Bostonban, ahol két robbanás történt a maraton célja közelében – közölte helyi idő szerint hétfőn a CNN.

A hírtelevízió szerint az FBI még nem tudja, hogy bel- vagy külföldi elkövetők állnak-e a támadás mögött. Az ügyben a szövetségi nyomozóhatóság szerint eddig senkit sem vettek őrizetbe.

Az első két robbantásnak legkevesebb három halottja van, akik közül az egyik sajtóértesülések szerint egy 8 éves gyermek. A CNN kórházi forrásokra hivatkozva 134 sebesültről számolt be. Közülük legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A sebesültek közül legalább nyolcan gyerekek.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vesz részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén tartják.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
motoros
2013. április 16. 11:08
A tribünökön ritkán robbantgatnak.
röviden
2013. április 16. 09:56
Tehát amíg tüzetesen át nem vizsgálom a kommentfolyamot, a beírók korábbi megnyilvánulásait, meg se szólaljak. Ezt nehezen várhatod el.
Selamat
2013. április 16. 09:42
Őrültek, őrültek azok, akik ártatlan embereket képesek gyilkolni, bármi nevében. Akár a "demokrácia", akár bármi más nevében robbantsanak, lőjenek, gyilkoljanak. Elkapni a vétlen emberek gyilkosait -bármelyik oldalon álljanak is-, és példátadóan megbüntetni! Az amerikai külpolitika is őrült. Nem lehet nem látni, hogy maguk ellen hivják ki sorsukat. Ártatlan emberek halála pedig ugyanolyan "minőségű, illetve mennyiségű" hir kell legyen, bármilyen országban is veszitse ártatlanul életét.
szalámis hegedű
2013. április 16. 09:33
Orbán monnyolle!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!