Elutasította a bankbetétek megadóztatását a ciprusi parlament

2013. március 19. 20:32

Nem vetnek ki egyszeri adót a bankbetétekre Ciprusban, mivel az ország parlamentje kedd este leszavazta az erre vonatkozó jogszabályt – írja az Index. Nem tudni, hogy mi lesz a sorsa az országnak szánt uniós mentőcsomagnak, ugyanis annak előfeltétele lett volna az intézkedés elfogadása.

2013. március 19. 20:32
A ciprusi parlament 56 képviselőjéből 36-an szavaztak nemmel az adóra, 19-en pedig tartózkodtak  – írja az Index. A kormányzó párt törvényhozói a nemrég megválasztott elnök, Nikosz Anasztasziadisz kérése ellenére sem támogatták a tervet. A döntés meghozatala után berekesztették a parlamenti ülést.
 
Mivel így az ország nem teljesíti az euroövezeti mentőcsomag feltételeit, Ciprus már májusban államcsődöt jelenthet be, ha nem születik megállapodás az unióval. Korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy ezt orosz kölcsön felvételével kerüljék el.
 
A parlament előtt tömegek ünnepeltek és az ország önállóságát hangsúlyozó jelszavakat skandáltak – értesült a Cyprus Mail. Hallgattak az emberek szavára – nyilatkozta a lapnak egy nyugdíjas demonstráló.
 
Mihalisz Szarrisz külügyminiszter kedden Moszkvába utazott, hogy az Oroszország által nyújtott lehetséges hitelről tárgyaljon. Az EU és az IMF mintegy 5,8 milliárd eurós bevételt vár a bankbetétek adójából, Ciprus kedvezőbb feltételeket remél az orosz tárgyalásokon.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. március 20. 11:54
"Mindezek alapján szerintem a mostani brüsszeli fizetett "szakértők" ismét bizonyították, alkalmatlanok a válság kezelésére. " --- Tartok tőle, hogy nem adják fel! :-))
Soma
2013. március 20. 11:53
Addig úgy sem hagyják őket békén, amíg a kormány meg nem bukik.
OmegaMale
2013. március 20. 09:17
Kemények ezek a ciprusi vagányok, hogy nem okéztak rá az egyopciós lehetőségre, de kb. a görögök is eddig jutottak el azzal, hogy ellenállásból szélsőjobbosokat küldtek a parlamentbe. És semmire se mentek vele, egy idő után megszokták a szopóálarcot. Sztem azt várják, hogy majd az oligarchák megmentik őket... Kíváncsi leszek rá, hogy ha jön az oroszoktól kölcsön, akkor is megadja-e a trojka a 10 milliárdot. Mert ha igen, akkor felmerül a kérdés, hogy pl. nálunk miért pofáznak bele a dolgokba, ha Ciprus esetében az orosz pénznek nincs szaga. De majd meglátjuk.
pierre bayle
2013. március 20. 09:13
Hát, nekem ez értelmesnek tűnik, de nem értek hozzá különösebben. http://magyarnarancs.hu/felcsuti/moricka-es-a-ciprusi-bankbetetek-a-magyar-kormanynak-mindenrol-az-jut-eszebe-84033
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!