Csehország támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez

2013. március 12. 18:52

Csehország elvi okokból támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez – jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter kedden Prágában, miután megbeszélést folytatott Titus Corlatean román külügyminiszterrel.

2013. március 12. 18:52

Schwarzenbergnek nem tetszik, hogy az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei újra elhalasztották Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

„Úgy vélem, hogy ez a további halasztás nem szerencsés döntés”
– mondta Schwarzenberg sajtóértekezleten. Hangsúlyozta: személyesen az egyenlő elbánás híve. „Valóban felháborítónak tartom, hogy néhány tagállam elé, miután teljesítették az összes feltételt, újabb akadályokat gördítettek” – szögezte le a cseh miniszter.

Corlatean azt mondta, hogy Románia már három éve teljesítette a schengeni övezetbe való belépéshez szükséges minden feltételt.

„Bízunk abban, hogy még az év vége előtt megtesszük az első lépést a csatlakozáshoz, tehát a repülőterek és a kikötők megnyitását, s idővel a következő lépésre is sor kerül” – jelentette ki a román miniszter. Azt állította: Románia több mint egymilliárd eurót költött már a schengeni csatlakozásra, s minden téren felkészült a lépésre.

Az újabb EU-elutasítással összefüggésben leszögezte: Bukarest továbbra is lobbizni fog, s bízik abban, hogy a román és a bolgár csatlakozást elutasító országok álláspontja rövidesen megváltozhat.

„A Cseh Köztársaság támogatja azt is, hogy Romániát felvegyék a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD)” - jelentette ki Schwarzenberg. Megjegyezte: Romániát olyan fejlett országnak tartja, amelynek helye van az OECD-ben.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. március 12. 19:11
Nekünk is kellene.
Mr Birnhaum
2013. március 12. 19:05
A romanoknak vannak szovetsegesei az EUban, az Orsos kormany eddig csak ellensegeket tudod szerezni !
az imaszoba forgatómotorja
2013. március 12. 19:02
működik a kisantant
3M..
2013. március 12. 19:00
Mi is, csak mostmár területi autonómiát kérünk cserébe! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!