Beiktatták hivatalába Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt

2013. március 08. 11:52

A prágai Hradzsinban beiktatták hivatalába Miloš Zemant, a Cseh Köztársaság új elnökét.

2013. március 08. 11:52

Az ünnepélyes aktusra a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának közös ülésén, számos vendég jelenlétében került sor. Miután az új államfő letette az alkotmány által előírt fogadalmat Milan Stech, a parlamenti felsőház elnöke előtt, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták az államfői lobogót. Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője és az az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják. Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el.

Az új államfő ezt követően rövid beszédet mondott. Hangsúlyozta: tudatában van annak, hogy az elnöki tisztség hatalmas felelősséggel jár, és kész vállalni ezt. Kijelentette, hogy minden cseh állampolgár elnöke kíván lenni, és következetesen védeni fogja az ország érdekeit. Zeman elnökségének legfőbb céljait is felvázolta. Azt mondta, szeretné megnyugtatni a belpolitikai helyzetet, és közvetíteni kíván a pártok között. „Semmiképpen sem kívánok azonban a viták eldöntője lenni. Ez nem az elnök feladata” – jegyezte meg. Megismételte, hogy az „alsó tízmillió” hangja kíván lenni, párbeszédet fog folytatni az ország elitjével, és a lakosság legszélesebb rétegeivel is.

Másfelől – mondta – határozottan fel kíván lépni a különféle „maffiák” ellen, amelyek kiszipolyozzák az országot. Ennek érdekében szorgalmazni fogja egy a vagyoneredetet bizonyító törvény elfogadását. Hozzátette, harcolni akar az országban működő neonáci csoportok ellen, amelyek, ha hatalomra kerülnének, a cseh nemzet kiirtásához vezetnének. Harmadik pontban leszögezte: határozottan fel kíván lépni a cseh média azon része ellen is, amely legfőbb feladatának az emberek agymosását tartja. A mintegy negyedórás beszéd alatt ez volt az egyetlen pillanat, amikor az ünnepség résztvevői megtapsolták Zemant. Beszéde végén Zeman hangsúlyozta: tudatában van annak, mindezt egyedül megvalósítani nem tudja, kész azonban mindenkivel együttműködni, aki ezeket a célokat el tudja fogadni.

Az eskütételi ceremónia további részeként a hivatalába most beiktatott államfő a harmadik várudvaron megtekintette a hadsereg kiválasztott egységéinek parádéját, majd ellátogatott a Szent Vitus székesegyházba, ahol jelképesen fejet hajtott Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt. A prágai sajtó ebből az alkalomból felhívta a figyelmet arra, hogy Zeman néhány éve szervilizmus és a kollaboráció jelképének minősítette Szent Vencelt. A Lidové Noviny című konzervatív napilap szerint ez az eset is bizonyítja, hogy milyen üresek és mennyire nem autentikusak ezek a világszerte hagyományos ceremóniák.

A 68 éves, közgazdász végzettségű Zeman az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaság harmadik államfője. Elődei, Václav Havel és Václav Klaus, egyaránt két megbízatási időszakon át, tíz-tíz évig látták el ezt a tisztséget. Míg Havelt és Klaust a parlament két háza választotta meg közös ülésen, addig Zeman az első, közvetlenül a lakosság által megválasztott köztársasági elnök. Az új cseh elnök beiktatási ceremóniáját a Hradzsinban, illetve a környékén felállított óriásképernyőkön a csehek és a turisták ezrei követték figyelemmel.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!