Kétszázan tiltakoztak a Jobbik ellen az elsötétített Colosseumnál

2013. január 28. 08:28

A holokauszt emléknapján az antiszemitizmus és az idegengyűlölet, valamint a Jobbik ellen a Colosseum elsötétítésével tiltakozott Róma városa és a római zsidó közösség, s a megmozduláson a római magyar nagykövet is beszédet mondott.

2013. január 28. 08:28

Közel kétszáz ember gyűlt össze a Colosseum előtti téren közöttük az olasz főváros zsidó közösségének tagjai, számos fiatal és néhány Rómában élő magyar is. A megemlékezés az antiszemitizmus és a xenofóbia minden formája ellen szólt, „tiltakozásként a Jobbik zsidóellenes tetteivel és megnyilvánulásaival szemben is. Mi a neonáci Jobbik, nem Magyarország ellen tüntetünk” – hangsúlyozta a zsidó közösség elsőként beszédet mondó fiatal képviselője.

Emanuele Fiano, a balközép Demokrata Párt (PD) parlamenti képviselője, a milánói zsidó közösség tagja, akinek édesapját Auschwitzba deportálták, „borzalmasnak” nevezte a „jobboldali, újfasiszta magyar párt zsidólistáját”.

A budapesti Duna-parton sorakozó cipők alkotta holokauszt-emlékműről beszélt Fiamma Nirenstein, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Európai Néppárt képviselője, aki pénteken az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) delegációjával járt Magyarországon. Nirenstein elmondta, hogy a budapesti kormány „humanitást és akaratot mutatott a probléma megoldására”, de a magyar kormány és az ICCA megemlékezésén „fekete ruhás, arrogáns milícia tűnt fel, mely meg akarja félemlíteni a magyar lakosságot, Európát és a zsidókat”.

A magyar nép nem antiszemita és a sajnálatos antiszemita megnyilvánulások Magyarországon nem gyakoriabbak, mint Európa többi országában. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ilyen veszélyes epizódokat nem szabad alábecsülni, határozottan el kell ítélni őket. Pontosan ahogyan a magyar kormány tette minden alkalommal. Az utóbbi két évben Magyarországon számos intézkedés és jogszabály lépett hatályba az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölettel szemben” – hangoztatta Balla János római magyar nagykövet.

Miért éppen Magyarországra mutatunk? Mert Magyarországon tombolt leginkább a náci őrület” – fogalmazott Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke. Hozzátette: „nem akarunk Magyarország felett ítélkezni, aggódunk a Jobbik és a többi hasonló pártnak az európai országokban való erősödése miatt”. Pacifici emlékeztetett, hogy Róma városa és a római zsidó közösség a lekapcsoltatta a Colosseum világítását Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök római látogatásakor, Gilad Shalit izraeli katona szabadon engedéséért és a keresztények mai üldözése elleni tiltakozásaként is.

Tiszteljük a nemzetek autonómiáját, de vannak értékek, melyek nem egy adott országé, hanem Európa és az emberiség értékei” – mondta Gianni Alemanno, római főpolgármester, az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN), majd a PdL politikusa. A gyűlésen elhangzott beszédek után a Colosseum sötétbe borult.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2013. január 28. 22:26
Az ilyen dolgok csak azért történhetnek meg, mert balfasz politikusaink nem adnak méltó választ az ehhez hasonló atrocitásokért. Ehelyett állandóan magyarázkodnak, bocsánatot kérnek, és újra és újra hűségesküt tesznek gazdáiknak.
krisztoforo48
2013. január 28. 16:35
Ne legyen igazam,de úgy tűnik,valakik minden áron háborút akarnak szítani Európa közepén:(((
ottapont
2013. január 28. 15:48
Addig értem, hogy a fasiszta múltú polgit sikerült megzsarolni és belerángatni ebbe a cirkuszba, de a magyar nagykövet megjelenése és beszéde SZÉGYEN!!! Jelenlétével hitelesítette az igaztalan vádakat.
magnamater
2013. január 28. 14:57
Ütik , verik, ölik a magyarokat a környező országokban, sőt, a saját hazájukban,mégis a magyarokat támadják rasszizmussal. Kevesek kétszázan egy tüntetéshez,/talán ezek is inkább statiszták némi pénzért/, de a Colosseum mégis elsötétült, mégis az egész világ tudhat róla. Kiknek az érdeke e támadás? Része ez a baloldali választási kampánynak, érdeke a kommunista bűnözőknek, kik annyi magyart elítéltek, kivégeztek, Gulágra küldtek, érdeke azoknak, ki a magyar vagyont külföldieknek kijátszották. Bűnös ebben maga Orbán és a rezsimje, mert bizonyos bűnösöket nem mert megbüntetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!