Közzétette az új kormány névsorát Ponta

2012. december 19. 13:10

Victor Ponta román miniszterelnök közzétette új kormánya névsorát. Több személycsere lesz, de – többek között – Titus Corlatean külügyminiszter és Mona Pivniceru igazságügy-miniszter a második Ponta kormánynak is tagja marad.

2012. december 19. 13:10

Közzétette új kormánya névsorát szerdán Victor Ponta román miniszterelnök, a választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke, akit hétfőn bízott meg kormányalakítással Traian Basescu államfő. A kormányban több személycsere lesz, de – többek között – Titus Corlatean külügyminiszter és Mona Pivniceru igazságügy-miniszter a második Ponta kormánynak is tagja marad. A tárcákat az USL-t alkotó jobb- és balközép pártok paritásos alapon osztották el. A kabinet szerkezete is változik, az eddigi egy helyett három miniszterelnök-helyettese lesz a 20-ról 27 tagúra bővülő román kormánynak. Ponta szerint a cél az volt, hogy az Európai Bizottság minden biztosának legyen megfelelője a román kormányban.

Miniszterelnök-helyettesi ranggal vesz majd részt a kabinet munkájában a liberális Daniel Chitoiu a pénzügyi, illetve a szociáldemokrata Liviu Dragnea a közigazgatási és területfejlesztési tárca vezetője. A bukaresti kormányban létrehoznak egy nemzetbiztonsági ügyekért felelős tárca nélküli miniszterelnök-helyettesi tisztséget, amelyet Gabriel Oprea, a jobbközép Ungureanu kormány volt védelmi minisztere tölt majd be. Micea Dusa jelenlegi belügyminiszter révén a védelmi tárca a szociáldemokratákhoz kerül, míg az új belügyminiszter a liberális Radu Stroe lesz. A mostani gazdasági tárcát több részre bontva újjáalakul az ipari és kereskedelmi minisztérium a liberális Varujan Vosganian irányítása alatt, és létrehozzák az energiaügyi tárcát a szociáldemokrata Constantin Nita vezetésével. Nem lesz már külön európai ügyekért felelős minisztérium, de külön tárca foglalkozik majd az európai források menedzsmentjével a liberális Eugen Teodorovici irányításával.

Tárca nélküli miniszter felel majd a költségvetésért, a tudományos kutatásért, a nagy infrastrukturális beruházásokért, a társadalmi párbeszédért, a parlamenti kapcsolatokért és a külhoni románok támogatásáért. Victor Ponta pénteken kér bizalmi szavazást a parlamenttől új kormányának programjáról és összetételéről.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagytestver
2012. december 19. 15:51
Egyenlore testveriesen elosztottak a koncot, ido kerdese, mikor kezdenek rajta marakodni>)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!