Ellenzékben marad az RMDSZ

2012. december 17. 17:23

Nem vonja be a Szociálliberális Szövetség (USL) a parlamenti választások nyomán megalakuló új bukaresti kormányba a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) – közölte a két politikai alakulat vezetőinek hétfői találkozója után a kormányalakítással megbízott Victor Ponta kormányfő, szociáldemokrata pártelnök, az USL társelnöke.

2012. december 17. 17:23

A magyar érdekképviselettel való együttműködés lehetőségét Ponta a választások napján vetetette fel, amikor még nem lehetett tudni, hogy az USL megszerezte a parlamenti helyek kétharmadát és még az alkotmánymódosításhoz sincs szüksége az RMDSZ voksaira. Az USL vezetői később megerősítették, hogy már a választások előtt tárgyaltak az RMDSZ-szel az esetleges együttműködésről. Az RMDSZ bevonása a kormányba az USL másik két pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) ellenállásán bukott meg.

Victor Ponta azt hangsúlyozta, hogy kormánya továbbra is párbeszédet fog folytatni az RMDSZ-szel, a magyarság egyedüli politikai képviselőjével az alkotmány, a választási rendszer, a kisebbségi jogok, valamint a regionális fejlesztés terén tervezett reformokról. Ponta újságírói kérdésre válaszolva cáfolta azt a - több hírtelevízió által kész tényként kezelt - médiaértesülést, miszerint létrehoznának egy kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesi tisztséget a bukaresti kormányban, amelyet Nicolae Paun, a roma kisebbség parlamenti képviselője töltene be.

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az USL-lel körvonalazódó kormányzati együttműködést meghiusította a liberális pártvezetés egyoldalú döntése. Hozzátette: ilyen körülmények között a magyar szövetség konstruktív ellenzéki szerepre készül a román parlamentben.

Traian Basescu államfő hétfőn aláírta az elnöki rendeletet, amelyben Victor Pontát bízza meg kormányalakítással. Az új kormány beiktatásáról várhatóan pénteken szavaz a bukaresti parlament.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Doneter
2012. december 17. 21:23
Crin Antonescu magyarság szeretetének köszönheti az RMDSZ, hogy az elkövetkező Ponta 2 kormányban nem kap tisztséget. Ezentúl számukra nem marad más hátra mint a parlament soraiból egy jócskán megtépázott csapat próbálja hallhatóvá tenni hangját. A sikert meg fogjuk látni, jó lenne ha a várakozások nem jönnének be. De egy dolog biztos, ezzel a húzással az RMDSZ közelebb került az EMNP-hez ami fordítva is annyiban igaz, hogy mindketten az ellenzékhez tartoznak ki házon belül ki házon kívül. A barikád azonos oldalán van mindkét szervezet. Történik mindez az ellenfél jóvoltából, ha most eltudunk tekinteni attól, hogy például Kolozs megyében a magyarok 30%-a ment el szavazni. Az EU parlamentjében mind a két magyar fél a Néppárt frakciójának tagja. Hol nem kifejezetten harcoltak egy más ellen, inkább segítették egymást több jogos nemzetvédő akcióikban. Lehet, hogy nem teljes mellszélességgel támogatták egymást, voltak külön rendezvényeik is de mégis volt egy közös nevező minek mentén lehet tenni valamit. Ha ott lehet itthon miért nem lehet? Ezek után rögtön adódik két tény kérdés: 1. Meddig kell még várni arra, hogy tudatosodjon a pártkorifeusaink fejében az egymásra utaltság kényszere? Ha az eddigi utat folytatják 2016-ig nem lesz meg a bejutás még a parlamentben sem. Vegyétek komoly utolsó figyelmeztetésnek a decemberi eredményt. 2. Milyen nagyobb, erősebb jelre van szüksége az RMDSZ-nek ELHIBÁZOTT politikájának felismerésére 1 000 000 szavazattól eljutott 380 000-ig?
durrbele
2012. december 17. 18:05
Hogyan lesz ebből Erdélyi autonomia?
cutcopy
2012. december 17. 18:01
Az RMDSZ jó lesz még tartalékba, ha kezd majd morzsolódni a kétharmad..
balbako_
2012. december 17. 17:58
Pedig mennyit riszálták magukat egy kis koncért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!