Intézményi rasszizmusra panaszkodik a németországi török kisebbségi vezető

2012. november 01. 17:36

Intézményesített rasszizmust tapasztal Németországban a török közösségeket összefogó szervezet (TGD) vezetője. Kenan Kolat szerint Németországban nem kezelik súlyának megfelelően a rasszizmus problémáját – ezért gyilkolhatott és rabolhatott zavartalanul egy neonáci terrorista sejt több mint tíz éven keresztül.

2012. november 01. 17:36
Kenan Kolat, a mintegy 3 milliós kisebbség legfőbb szervezetének elnöke csütörtökön a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista csoport lelepleződésének évfordulója alkalmából a berlini Inforadiónak nyilatkozva azt mondta: Németországban továbbra sem kezelik a súlyának megfelelően a társadalom pereméről a középrétegekre és az intézményekre is átterjedt rasszizmus problémáját. Ez a magyarázata annak, hogy miként gyilkolhatott és rabolhatott zavartalanul egy neonáci terrorista sejt Németországban több mint tíz éven keresztül.
 
Sebastian Edathy, az NSU ügyét vizsgáló parlamenti bizottság szociáldemokrata vezetője berlini sajtótájékoztatóján úgy vélte: a belső elhárítás évekig nem volt hajlandó tudomást venni a szélsőjobboldali terrorról, és a szolgálatok munkatársaira erősen jellemző az előítéletesség a bevándorlókkal szemben.
 
A Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában januárban megalakult parlamenti vizsgálóbizottság munkája során világossá vált, hogy az alkotmányvédelmi hivatalt – a belső elhárítást – súlyos mulasztások terhelik. Nem volt megfelelő az együttműködés a hatóság tartományi szervezetei, illetve az alkotmányvédelem és a rendőrség között. A szerkezeti bajok mellett „mentalitásbeli problémák” is hátráltatták az NSU-ügy feltárását. Ezért nemcsak átszervezésre van szükség, hanem képzettebb és előítéletektől mentes gondolkodású munkatársak alkalmazására is - mondta a parlamenti vizsgálóbizottság elnöke.
 
Jörg Ziercke, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője hozzátette: a rendőrségnél növelni kell a bevándorló családból származó alkalmazottak arányát. Emellett javítani kell a képzést, illetve a továbbképzést, hogy az intézmény egésze jobban reagálhasson az idegenellenes, szélsőjobboldali társadalmi áramlatokra.
 
A keletnémet Türingia tartományban 1998-ban létrejött NSU legkevesebb tíz gyilkosságot követhetett el, az áldozatok egy kivétellel török, illetve görög bevándorlók voltak. A neonáci terroristákat robbantásos merényletekért és bankrablásokért is felelősnek tartják. A háromfős csoport azt követően lepleződött le, hogy az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el. A két férfi holttestére 2011. november 4-én bukkantak rá a türingiai Eisenachban, egy kiégett lakókocsiban. A harmadik tag – egy 32 éves nő – ellen hamarosan vádat emelnek.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. november 02. 07:48
Allah il Allah Mohamed raszul Allah!
HSL
2012. november 02. 06:27
es gibt keine türkenkriminalität?
rommy
2012. november 02. 00:38
a németeket tönkretette a pc...
kaktuszvirág
2012. november 01. 21:09
Az szép lesz amikor nagy bajuszú turbános rendőrök fogják a virtigli németeket bírságolni Berlin belvárosában.Nem szeretek utazni,de akkor elmegyek Németországba röhögni rajtuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!