Neonáci-adatbázist alakítottak ki Németországban

2012. szeptember 19. 20:23

Németországban 36 különböző biztonsági hatóság közös munkájával adatbázist építettek az alkotmányellenes tevékenységre hajlamosnak tartott szélsőjobboldali személyekről, az új fejlesztést a hatóságok szerdától használják, az információáramlás javulását várják tőle.

2012. szeptember 19. 20:23

Az adatbázist kezelő berlini központot Hans-Peter Friedrich belügyminiszter avatta fel. A veszélyesként számon tartott neonácikról „mostantól egyetlen egérkattintással megkapunk minden adatot” – mondta a miniszter, az újnácik elleni harc fontos állomásának nevezve, hogy befejeződött a szoftver tesztje, és elindult az éles alkalmazása.

Az adatbázis révén az országos és tartományi alkotmányvédelmi és rendőri hatóságok megosztják egymással a neonáci mozgalmakkal kapcsolatos értesüléseiket. A szoftvert azután kezdték fejleszteni, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű terrorista sejt ügyével kapcsolatban fény derült a hatóságok közötti információcsere elégtelenségére.

Az NSU-ügy másik fő tanulsága a militáns neonáci szubkultúra felszámolására hivatott hatóságok munkáját tekintve, hogy összehangoltabban kell dolgoznia a két legnagyobb intézménynek, a szövetségi bűnügyi hivatalnak (BKA) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV), vagyis az országos nyomozó hatóságnak és a belső elhárítás országos szervezetének. A jobb együttműködés elősegítése céljából a BKA és a BfV több száz válogatott munkatársából már tavaly decemberben összeállítottak egy csoportot, amely kizárólag a szélsőjobboldallal foglalkozik.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Para Celsus
2012. szeptember 20. 08:01
Hm. Persze a pedofilok, nemi erőszaktevők adatainak nyilvántartása "alkotmányos aggályokat" vet fel a nyugati demokráciákban... Fura ez a világ.
tamas222
2012. szeptember 20. 07:54
Nehéz ügy.Ámbár ha a szigurúan vett alkotmányellenességet nézzük,logikus. Nem hinném,hogy a neonácik demokratikus választásokon szeretnének hatalomra jutni. Nekünk meg van Kubatov-listánk,valószínűleg a kozultációnak nevezett förmedvény adatait is gyűjtik,mégsem sivítozunk eleget. Amúgy ne legyünk álnaivak,a tikosszolgálatok bizonyára hosszú évek óta gyűjtik a szélsőjobb,és a szélsőbal minden szereplőjének a nevét.
Gubbaszt0tt Zsivaj
2012. szeptember 20. 07:21
Imádom, amikor náci férgek rettegnek!:D
thymian
2012. szeptember 20. 01:51
Bezony, a fekete ruhásokat üldözik, mindegy mit csináltak/nak, nácik és kész. Szép kis rendőrállam alakul itt kérem szépen. Van valahol Németországban egy falu, ahová fiatalok költöztek, a helyiek megkedvelték őket, a krimóban béreltek egy termet, ahol zenéltek, hogy a környezetüket ne zavarják a közvetlen lakóhelyükön, majd jött a HATALOM keze és kifüstölte őket, mert feketébe voltak öltözve -a helyiek nagy felháborodására-, sőt még a krimót is bezáratták. Ez a "demokrácia" a 21. sz.-ban Európában. Azon tipródom itt, hogy most hordjak feketét, vagy se, pedig a szőke hajamhoz igencsak előnyös -lenne- és mi tagadás egy időben sok fekete cuccom volt, de a mai világban ki tudja már mire számíthat. ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!