Az új ukrán nyelvtörvény megvalósítását sürgeti az UMDSZ

2012. augusztus 18. 13:06

Felhívással fordult Kárpátalja magyarlakta településeinek és járásainak vezetőihez az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, hogy tűzzék napirendre az új ukrán nyelvtörvényben foglaltak megvalósításának kérdését.

2012. augusztus 18. 13:06

Felhívással fordult Kárpátalja magyarlakta településeinek és járásainak vezetőihez Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, hogy tűzzék napirendre az új ukrán nyelvtörvényben foglaltak megvalósításának kérdését. A jogszabály kárpátaljai alkalmazása kapcsán Gajdos István az Ungváron megjelenő, UMDSZ-hez közel álló Kárpáti Igaz Szó című lap szombati számának adott interjújában a többi között elmondta, hogy egyelőre hiányzik a nyelvtörvény pontos végrehajtási mechanizmusa, ám az önkormányzatoknak már most forrásokat kellene találniuk a megvalósításához, miközben a költségvetési év már a felénél tart. Hozzátette: azért is fordult felhívással az érintett képviselőkhöz és polgármesterekhez, hogy az önkormányzati üléseken vitassák meg, mi az, ami már működik a magyar nyelvhasználat terén náluk, s mi az, ami még nem, de helyi forrásból is megoldható.

Gajdos úgy vélte, a teljes hivatali ügyvitel kétnyelvűre való állítása sokkal bonyolultabb, több pénzt igénylő probléma, ám szerinte minden remény megvan arra, hogy – ha szakaszosan is – maradéktalanul realizálódnak a jogszabályban foglaltak. Hangsúlyozta, hogy az UMDSZ a maga részéről igyekszik maximálisan támogatni az önkormányzatokat a törvényben foglalt jogok érvényesítésében, szakmai tanácsokkal látva el a vezetőiket. Közölte: az ugyancsak általa irányított Kárpátaljai Határ menti Önkormányzati Társulás a gyakorlati teendők vázolása céljából 2012. augusztus 28-án külön konferenciát szervez Beregszászon az Európa–Magyar Házban. A kárpátaljai politikus szerint jó lenne, ha a hivatalos Budapest is bekapcsolódna ebbe a folyamatba.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!