Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia

A jobboldal győzött Londonban

2012. május 05. 10:08

Újabb négy évig a konzervatív párti Boris Johnson töltheti be London polgármesteri tisztségét. A szombat hajnalban ismertté vált végleges adatok szerint ugyanakkor az idei nagy-britanniai helyhatósági választások országosan az ellenzéki Munkáspárt jelentős előretörését eredményezték a konzervatív-liberális kormánykoalíció pártjainak rovására.

2012. május 05. 10:08

 

A szavazásra jogosultak 128 angliai, 32 skóciai és 21 walesi önkormányzat tanácsnokjelöltjeire voksolhattak; a csütörtöki választáson összesen csaknem ötezer önkormányzati képviselői hely sorsa dőlt el. Az elővárosaival együtt tízmilliós Londonban - Nyugat-Európa messze legnagyobb városában - emellett polgármester-választást is tartottak, ennek eredménye azonban csak legutoljára, szombat hajnalra derült ki.

Johnson első számú ellenfele a munkáspárti Ken Livingstone volt, aki a jelenlegi polgármester négy évvel ezelőtti győzelméig töltötte be e tisztséget nyolc éven át, két választást megnyerve egymás után.

A 47 éves Boris Johnson - akit sokan a Konzervatív Párt esélyes jövőbeni vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének tartanak - a vártnál sokkal szűkebb többséggel aratott győzelmet a legfontosabbnak tekintett brit önkormányzat vezetői tisztségéért folytatott harcban. A szombat hajnalban kihirdetett végleges eredmény szerint a hivatalban lévő konzervatív londoni polgármester 51,5 százalékos szavazataránnyal győzött; Livingstone 48,5 százalékot szerzett, vagyis a két fő jelölt között alig 3 százalékpontnyi különbség volt. Az előzetes közvélemény-kutatások ennél jóval kényelmesebb többségű győzelmet jósoltak Johnson számára.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2012. május 06. 07:37
Ez a londoni jobboldal úgy pofán csapna benneteket.
Atisz
2012. május 05. 17:30
Mitől konzervatív az aki nemrég lezajlott plakátháborúban a homoszexuálisok érdekeit részesítette előnyben a keresztény szervezetek ellenében? Ja, hogy tory kötődése van. Értem.
cili
2012. május 05. 14:32
..és fog egész Európában...
HSL
2012. május 05. 12:04
nem csoda a fosztogató proli csőcselék peformansza után
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!