Smer-többség Szlovákiában, az MKP és az SNS küszöb alatt

2012. március 11. 07:31

A szavazatok 97 százalékának feldolgozása alapján a Smernek 84 képviselője lesz a 150 fős szlovák parlamentben. A Híd-Most bejutott, az MKP és az SNS nem. Robert Fico szociális államot ígér.

2012. március 11. 07:31

Hatpárti lesz a szlovák parlament. A 44,83 százalékos eredményével elsöprő győzelmet arató Smer mellett bejutott még a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,77 százalékkal, az Egyszerű Emberek – Független Személyiségek 8,5 százalékkal, a Híd-Most 6,87 százalékkal, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió–Demokrata Párt (SDKÚ-DS) 5,86 százalékkal, és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,64 százalékos eredménnyel. A 4,61 százalékot szerző Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a 4,41 százalékig jutó Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem érte el a bejutási küszöböt.

Robert Fico, a Smer elnöke sajtótájékoztatóján bevallotta, teljesült az álma, hogy legalább egymillió választója legyen. A 2006-ost és a 2010-est meghaladó részvételi arány szerinte legitimációt ad. Mint mondta, a parlamenti pártok elé terjeszti a Smer szociális államról szóló koncepcióját, s ha valaki támogatja azt, azzal kész együttműködni.

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. március 11. 14:40
meg ennel a hirnel is kepesek vagytok egymasnak ugrani, vizsgaljatok meg miert... en azt mondtam anno, hogy folosleges a ket magyar part, tegyetek ossze a szazalekokat, aha kell ott is a megosztas, de ebbol ok szivanak 14% helyett 9 es majd 5 nem mindegy... be kene fejezni...es megkerdezni oket kell e nekik a ket part, a Hid kepes rendesen kepviselni a magyarok erdekeit azok mellett, hogy mar vegyes part lett... ebbol kiindulva Erdelyben szukseg van tobb magyar partra? stb
mefisto
2012. március 11. 14:39
Ezt a sok Orbán-fóbiás pöcsöt! :-D
Kal
2012. március 11. 14:37
Az eddigi hozzászólások egy valamit bizonyítanak: a Fidesznek valóban történelmi szerepe volt abban, ahogy most ez a választás alakult (illetve nem alakult) a szlovákiai magyarok szempontjából. Komoly pofon ez a választási eredmény is az eddigi magyar külpolitika számára, és egyelőre sajnos semmilyen jele nem látszik annak, hogy a hatalmon lévő magyar kormány kész lenne egy 180 fokos irányváltásra. Pedig nemcsak Magyarország, hanem az egész magyarság jövője szempontjából is elengedhetetlenül szükség lenne rá.
Felebarát
2012. március 11. 14:08
gratula a Hidnak... tessenek mar nekem megmondani miert nem kell a magyaroknak odaat az mkp? ezen elgondolkodott mar valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!