Meghalt a toulouse-i merénylő

2012. március 22. 12:15

A hatóságok megerősítették, hogy a toulouse-i merénylő meghalt a csütörtök délelőtti kommandósakcióban – írja az Index.

2012. március 22. 12:15

Miután a kommandósok behatoltak a lakásba, Mohamed Merah a fürdőszobába zárkózott be, majd kalasnyikovval lépett elő és kezdett lőni a kommandósokra. Rendőrségi források szerint Mohamed Merah ellenállt, fegyverrel a kézben halt meg, miután kiugrott az ablakon. Holttestét a földön találták meg. A tűzharcban három rendőr is megsérült.

A belügyminiszter elmondta: a gyanúsított először azt mondta, hogy 22:45-kor megadja magát, majd azt közölte, hogy mégsem, és hogy meg fogja ölni a rendőröket, ha megpróbálják elfogni. A kommandós akció megindításáról csütörtök reggel született meg a politikai döntés. A francia kormánynak eredetileg az volt a szándéka, hogy élve fogják el a hét ember meggyilkolásával gyanúsított 24 éves férfit. A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja 32 órán át tartotta körülzárva a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok szerda este az egész városrészben lekapcsolták az áram-, gáz- és vízszolgáltatást, hogy így fárasszák ki és kényszerítsék megadásra a merénylőt. Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtték le Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit egy toulouse-i zsidó iskolánál. A magát az al Kaida terrorszervezet tagjának mondó, radikális iszlamista nézeteket valló Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

A történtek után a francia államfő bejelentette, hogy büntetőjogi intézkedésekkel kívánja felvenni a harcot a szélsőséges ideológiákhoz kapcsolható propaganda ellen, legyen szó az internetről, a börtönökről vagy olyan külföldi utakról, például Pakisztánba vagy Afganisztánba, amelyeken fiatalokat toboroznak iszlamista harcokra. Nicolas Sarkozy erről a Toulouse-ban és Montaubanban hét embert megölt, magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának valló merénylő halálát követően a francia televíziókban csütörtökön közvetített rövid beszédében szólt. „Ezentúl minden olyan személy, aki a terrorizmus dicséretét hirdető vagy erőszakra buzdító internetes oldalt olvas, büntethető lesz. Minden olyan személy, aki azért utazik külföldre, hogy a terrorizmushoz vezető ideológiai kiképzésen vegyen részt, büntethető lesz” — hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: „Francois Fillon (miniszterelnökkel) felkértem a igazságügyi minisztert, hogy készítsen tanulmányt ezen ideológiáknak a börtönökben folyó terjesztéséről”. „A szélsőséges ideológiák dicsérete és terjesztése a büntetőtörvénykönyvben szabálysértésként fog szerepelni olyan eszközökkel, amelyek a terrorizmus elleni harcban már rendelkezésre állnak” — fejtette ki Sarkozy, akinek ötéves mandátuma az egy hónap múlva esedékes elnökválasztással véget ér. Ezen a konzervatív köztársasági elnök jelölteti magát, így az ígéreteket újraválasztása esetén tudja megvalósítani.

Franciaországban eddig semmilyen internetes oldal böngészését nem tiltották a törvények. A pedofil-pornográf ügyek esetében is csak akkor tudnak eljárást indítani a hatóságok, ha bizonyíték van arra, hogy valaki letöltött és elmentett magának ilyen jellegű felvételeket az internetről. A köztársasági elnök egyúttal arra kérte a franciákat, hogy kerüljék el az iszlám és a terrorizmus összemosását, miután „muzulmán honfitársainknak semmi közük nincsen egy terrorista őrült indítékaihoz”. Emlékeztetett arra, hogy „mielőtt zsidó gyerekekre célzott, a gyilkos muzulmánokat ölt meg”. Sarkozy jelezte, hogy megkezdődött a nyomozás annak kiderítése végett, hogy a merénylő tényleg egyedül cselekedett-e.

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2012. március 23. 10:43
Furcsa logikája van ezeknek az iszlám terroristáknak! Ugyanis a rokonszenves kiszsidó család 3 tagjának, közte két kisgyermekének és még egy gyermeknek a legyilkolásával egyrészt alkalmat adott Sárközynek megítélése javításához és a szabadságjogok hallatlan korlátozása felvetéséhez, másrészt erősítette a cionistáknak kedves közhangulatot a zsidók körénben, hogy csak Izraelben érezhetik magukat biztonságban és hogy az iszlámmal le kell számolni, vagyis mintha kontraproduktív lenne az akció, mintha a cionizmus, a Moszad, stb. malmára hajtotta volna a vizet. Önként és dalolva??? Egy VALÓDI tökös iszlám terrorista nem inkább a zsidó Sárközyt lőtte volna le??? Amiért az iszlám országokban hősként ünnepelnék, míg most a gyerekgyilkosságokért nyilván nem, még ha rá is mutatnak a palesztin gyerekek izraeli legyilkolására...
pierre bayle
2012. március 23. 06:36
Utolsó szalmaszála ez Sarkonak az áprilisi első forduló előtt. Gyalázatos gazdasági mérleg, botrányos ügyek tömkelege - talán az egyetlen esélye a terrorizmus elleni harc kihangsúlyozása.
Learten
2012. március 23. 01:25
" „Ezentúl minden olyan személy, aki a terrorizmus dicséretét hirdető vagy erőszakra buzdító internetes oldalt olvas, büntethető lesz. ..."" Szólásszabadság? Huh??? Úgy egyébként ha valaki nem olvas el egy szöveget honnan tudja előtte hogy uszító-e? Sarkozy et. csak nem bukott matematikából? Ott alapvető a logikai készség... Nem tudok ezen a híren túlmenni. Ez olyan hihetetlen hogy szerintem még a kínai vezetés is napokig fog nevetőgörcsöt kapni az ilyen kijelentések miatt. Aztán ott van hogy 32 óra nem volt elég több száz erősen felfegyverzett karvédelmi emberkének hogy élve elfogják. Nos ennyi idő elég lett volna az éppen nem használt kórházi altatógázok begyűjtésére és az épület elárasztására (tudom extrém ötlet, de még ez is beleférhetett volna). Nagy esély van rá hogy túl magasra nyúltak volna a szálak egy esetleges vallatás során... Az egész már súrolja a 9/11 eseményeit és azokkal kapcsolatos közleményeit.
lavor
2012. március 23. 00:55
"....vagy erőszakra buzdító internetes oldalt OLVAS(!!!), büntethető lesz" Ez igen, ez már hír. Így kell egy elmebeteg gyilkos tettét felhasználni az egyén szabadságának korlátozására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!