A republikánusok visszaléptetnék Gingrich-et és Ron Pault

2012. március 28. 07:51

A CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet közvélemény-kutatása szerint az amerikai republikánusok többsége azt szeretné, ha Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és Ron Paul texasi képviselő visszalépne az elnökjelöltségért folytatott pártbeli küzdelemtől. Eközben Rick Santorum republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki az elmúlt napokban éles kirohanásokat intézett Mitt Romney ellen, a CBN televízióban kijelentette: fontolóra venné, hogy vetélytársának alelnöke legyen.

2012. március 28. 07:51

A CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott felmérése szerint 10 republikánus párti szavazóból 6 jó néven venné, ha Gingrich és Ron Paul beszüntetné a kampányolást. Hasonló az aránya azoknak, akik azt szeretnék, ha Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor folytatná a küzdelmet Barack Obama elnök kihívásának jogáért. A CNN nem hivatalos összesítése szerint Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó az eddigi előválasztási fordulók alapján 569 küldött szavazatára számíthat a republikánusok augusztusi országos konvencióján, amikor a párt eldönti, ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje. A tisztség elnyeréséhez 1144 voksra lesz szükség. Santorum eddig 262, Gingrich 136, Ron Paul pedig 71 delegátust tudott maga mögé állítani.

Romney mindhárom ellenfele úgy nyilatkozott azonban, hogy egészen a konvencióig folytatni akarja a küzdelmet. A CNN-ORC-felmérés szerint a republikánusok 36 százaléka szeretné, ha Romney lenne a párt elnökjelöltje, és 26 százaléknyian állnak Santorum mellett. Februárban az ugyanezen megbízók által elvégeztetett közvélemény-kutatás szerint a két elnökjelölt-aspiráns még 34 százalékon holtversenyben volt. A közvélemény-kutatás megállapította, hogy ha a Romney-t jobbról támadó Gingrich visszalépne, akkor híveinek csak a 30 százaléka állna az ultrakonzervatív Santorum mögé, 45 százalék a volt házelnök által „massachusettsi liberálisként” emlegetett politikushoz pártolna át. A republikánus előválasztási küzdelem két következő fordulóját április 3-án és 24-én tartják. Az első körben Wisconsin, Maryland és a szövetségi területen fekvő amerikai főváros, a másodikban New York, Pennsylvania, Delaware, Connecticut és Rhode Island republikánus szimpatizánsai szavaznak. A legfrissebb előzetes felmérések szerint áprilisban Santorumnak egyedül szűkebb pátriájában, Pennsylvaniában van esélye nyerni, az összes többi helyen Romney a favorit.

Eközben Rick Santorum republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki az elmúlt napokban éles kirohanásokat intézett Mitt Romney ellen, a CBN televízióban kijelentette: fontolóra venné, hogy vetélytársának alelnöke legyen. „Egyáltalán fontolóra venne ilyesmit?” – kérdezte a riporter a politikust. „Természetesen” – válaszolta a volt pennsylvaniai szenátor, és azzal érvelt, hogy a mostani választás „országunk történetének legfontosabb megméretése lesz”. „Mindent megtennék, ami szükséges ahhoz, hogy segítsek az országon” - tette hozzá.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2012. március 28. 15:32
Azon valóban nem múl sok minden, hogy ki a világ szinte minden értelemben vezető hatalmának komoly jogkörökkel rendelkező, direkt választott elnöke. Igazi jelentősége annak van, hogy egy gazdasági béklyók között vergődő, kis gazdaság és külpolitikai mozgástérrel rendelkező, kis, kelet-közép-európai országnak melyik párt ad miniszterelnököt.
predator
2012. március 28. 10:37
Gingrich egy idióta. Ron Paul-nak viszont vannak egész jó ötletei.Egyelőre azonban a legvalószínűbb,hogy Obama maradhat elnök. Ami nem feltétlenül baj.
anticonstitutionnelle
2012. március 28. 08:21
Ha nem lépnek vissza van esély (igaz kevés), hogy Romney nem gyűjti be a jelöltséghez szükséges 1100 körüli delegáltat. Ha visszalép Gringrich akkor nincs. Tudja jól, ezért nem lépett eddig vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!