Gyámság alá helyezhetik Görögországot

2012. január 28. 18:09

A német kormány azt szeretné, ha Görögország a következő, 130 milliárd eurós segélycsomag fejében átadná az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti költségvetési biztosnak – írta a szombati Financial Times az általa megszerzett javaslattervezetre hivatkozva.

2012. január 28. 18:09

A tervezet alapján az új valutauniós biztosnak vétójoga lenne a görög kormány költségvetési döntéseivel szemben, ha azok nem állnának összhangban a nemzetközi hitelező szervezetek által kijelölt célokkal. A többi euróövezeti tagállam pénzügyminiszterei által kinevezendő gondnok felelősségi körébe tartozna a görög kormány „összes nagyobb kiadási tételének” felülvizsgálata. A tervezet szerint a görög államháztartási konszolidációt „szigorú irányítási és ellenőrzési rendszernek kell alávetni”. A görög kormánynak törvényben kellene rögzítenie azt is, hogy az állami bevételeket „mindenekelőtt az adósságszolgálatra fordítja”.

A lapnak egy vezető görög pénzügyminisztériumi illetékes azt mondta, hogy nincs tudomása a javaslatról, így nem tud megjegyzést fűzni hozzá, a német pénzügyminisztériumban pedig nem kommentálták az értesülést.

Az FT szerint az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) külön tízoldalas listát adott át Athénnak azokról az előzetes lépésekről, amelyeket a görög kormánynak a következő segélycsomag jóváhagyása előtt meg kell tennie. Eszerint Görögországnak három éven belül további 150 ezer munkahelyet kell megszüntetnie az állami szektorban, emellett jelentősen vissza kell fognia a védelmi és az egészségügyi kiadásokat is az idei államháztartási deficit csökkentése végett.

Összesen 346 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenálló
2012. január 29. 16:18
Lehet, hogy nem kellett volna ellopni apa pénzét? Apa ideges, ez azért jogosnak tűnik...
smogger
2012. január 29. 13:21
Az utóbbi néhány bejegyzés híven mutatja kol a magyarok helye a világban. Ekkora suttyó népet a Föld nem hordott még a hátán. Szégyelljétek magatokat magyarok, mindkét harcállásban!
kalasnyikov
2012. január 29. 12:26
A cikk maga jó és tanulságokat is feltár. Egyben sajnos táplálja a vattakabátokat abban a törekvésükben ,hogy bebizonyitsák ,nincs jobb,mint eladósodni az IMF felé. Kár, nyomatékosabban kellett volna kedves Julianus eszmét váltanod velünk arról,hogy mi a görög gazdaság ilyen mértékü visszaesésének tényleges oka. Csak néhányat. l. A görög nagytőke off-shore-ban dolgozik és adózik. 2. A görög középosztály akkkumulációs képessége a pocsék banki feltételek miatt folyamatosan esett vissza. Ma kriminális állapotban van a befektetői szektor hazai része. 3.Stagnál a gazdaság már jó ideje, nincs igazi motorja a fejlődésnek. 4. Az idegenforgalmi bevételek jelentős része ma már kivándorol Németországba, Olaszba, Franciaországba, Izraelbe,miután a szektor tulajdonosi körében lassan dominálnak a külföldiek. 5.A hazai magánszektornak nagyjából annyi az ellopott és eltitkolt, illetve be nem fizetett adóhátraléka, amennyi jelenleg hiányzik a költségvetés egyensulyához. Egyes elemzések szerint jóval meghaladja az éves gdp szintjét a be nem hajtott adó, illeték és egyéb költségvetési input.
korona
2012. január 29. 10:00
"Aki a béke kedvéért háborút indít, ugyanolyan, mint az az apostol, aki a híveket gyilkolja, hogy mielőbb élvezzék a túlvilág gyönyörét."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!