Szlovákia: leállt a privatizáció

2011. október 21. 11:46

Leállították Szlovákiában a folyamatban lévő privatizációs eljárásokat; a megbukott kormány szerint az őket váltók dolga lesz dönteni ezen ügyekben.

2011. október 21. 11:46

Leállította a már jóváhagyott, illetve tervezett privatizációs projekteket a szlovák kormány - írja a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági napilap pénteken. Iveta Radicová kormánya egyebek között a Cargo vasúti teherszállítási vállalatot, illetve hat nagy városi hőerőművet szerette volna eladni. Emellett egyéb privatizációs projektek - például a Slovak Telekom - is tervben voltak.

„A döntés közvetlen oka, hogy a parlament lerövidítette a választási időszakot. Az lenne a korrekt, hogy az ilyen ügyekben a választások után létrejövő új állami szervek döntsenek” - tájékoztatta az újságot Milan Homola, az állami vagyonalap képviselője. Számításai  szerint a szlovák államkassza így a jövő évben mintegy kétmilliárd euróval alacsonyabb bevétellel számolhat.

Ez a kormány megbukott, így már nincs joga semmiféle kiárusításra. Örülök, hogy legalább az erkölcsüket megőrizték” - reagált a döntésre Lubomít Jahnátek, volt gazdasági miniszter (Smer). Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke, volt kormányfő ismételten leszögezte: pártja ellenzi az állami vagyon eladását, s a jövőben sem kíván semmit privatizálni.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2011. október 21. 20:08
Most megtudtuk az igazi okot, hogy miért előztek meg minket - azért, mert elég visszafogottan privatizáltak. A többi magyarázat csak mellébeszélés. De ha ők is elkótyavetyélik a vagyonukat, akkor ugyanoda jutnak, mint mi.
pityesz74
2011. október 21. 19:46
Lám -lám, úgy látszik a Tóth-oknak több eszük van mint nekünk. Ez szégyen!!!!! Fiatal állam, de életképesebb mint a mienk. Sajnos.
Senior
2011. október 21. 12:30
"Az lenne a korrekt, hogy az ilyen ügyekben a választások után létrejövő új állami szervek döntsenek” Nem kéne szlovák politikusokat importálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!