Megtörtént a fordulat Líbiában

2011. augusztus 22. 16:18

A felkelőké az állami televízió, a prágai nagykövetségen zászlót cseréltek, majd elégették Kadhafi portréját.

2011. augusztus 22. 16:18

A líbiai állami tévé adása megszakadt, a székházát már a felkelők ellenőrzik - adta hírül a Reuters. Egyiptom és Kuvait is elismeri az Átmeneti Nemzeti Tanácsot Líbia hivatalos képviselőjeként. Algériában a líbiai felkelők zászlója leng a líbiai nagykövetség fölött.

Az Afrikai Unió rendkívüli ülést tart hétfőn este a líbiai helyzetről az etiópiai fővárosban. A szervezet szóvivője szerint párbeszédet akarnak kezdeményezni az összes féllel, hogy békés megoldásokat találjanak a helyzetre Líbiában.

Líbia prágai diplomáciai képviseletének épülete fölé felhúzták a felkelők zászlaját. A diplomaták közölték, hogy ezentúl a líbiai felkelőket, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot képviselik. A felkelők lobogójának kitűzése után a diplomaták elégették az eddigi hivatalos líbiai zászlót, illetve Moammer Kadhafi líbiai vezető portréját.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anticonstitutionelle
2011. augusztus 23. 17:01
Ja persze, csak úgy jó kedvében lemondott volna a hatalomról:)
Himalája
2011. augusztus 23. 15:34
Úgy, ahogy ezt az Afrikai únió tervezetével Adis Abbebéban még március 25-én javasolta, és a közvetítői szerepet is elvállalta, és amelyikkel Kadhafi is egyetértett. A lázadók, az EU biztatására, hogy csak harcoljanak tovább, mert megkapják ehhez a segítséget a NATO-tól nem fogadták el. Így a tárgyalásokra nem került sor. Sor került viszont arra, hogy így sok ezer ember életét veszhesse és százezrek nincstelenné váljanak. A lassúbb békésebb folyamat nem volt ízükre, túlságosan éhesek voltak a hatalomra. Főleg attól a pillanattól, ahogy Katar megígérte a lázadóknak, hogy majd segít nekik eladni az olajat. Akkortájt Bengházi már a lazadók kezén volt, és a lázadók biztonságban is voltak. A NATO légierejének védelme alatt. Tripoliban pedig nem voltak harcok, sem tömegmegmozdulások Kadhafi ellen. Úgyhogy lehetett volna tárgyalni.
anticonstitutionelle
2011. augusztus 23. 14:39
Mégis hogy lehetne megdönteni Kadhafit vagy bármely családi diktatúrát fegyver nélkül?
celkereszt
2011. augusztus 22. 19:19
Ezek szerint működik a recept, azaz a levegőből meg lehet nyerni egy forradalmat. Szíriában alkalmazni fogják? Meglepett, hogy Kadhafi a végsőkig kitart. Ez az európai gondolkozásunknak furcsa. Most értettem meg ezt a cikket: http://www.theaugeanstables.com/2011/08/17/islam-modernity-and-honor-shame-dynamics-reflections-in-the-wake-of-breivik/ A lényeg, hogy arab becsület kultúra. Vér árán is meg kell őrizni az arcodat, becsületedet. A modern társadalom viszont meg kell engedni a nyilvános kritikát. "Modernity is based on civil, not polite discourse." A modernitás a civilizált,nem udvarias társalgáson alapszik. Hajrá, lehet anyázni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!