Betiltják a kéregetést Stájerországban

2011. február 09. 17:52

A jelentős részben külföldi - köztük szlovákiai, romániai, illetve magyarországi - romákat érintő szabályozási javaslatot hevesen bírálják helyi egyházi és emberi jogi aktivisták.

2011. február 09. 17:52

Több más osztrák tartomány után várhatóan Stájerországban is betiltják a kéregetést. A tartományi közgyűlés illetékes bizottsága szerdán megszavazta az erről szóló határozati javaslatot, maga a közgyűlés a jövő kedden szavaz róla. Jelenleg csak az „erőszakos” és a gyermekkel való koldulást tiltják a tartományi törvények. A közgyűlés elé kerülő új javaslat általános tilalomról szól, amely alól az egyes települési önkormányzatok tehetnek majd kivételt.

A jelentős részben külföldi - köztük szlovákiai, romániai, illetve magyarországi - romákat érintő szabályozási javaslatot hevesen bírálják helyi egyházi és emberi jogi aktivisták. Wolfgang Pucher, szociális segélyezést végző grazi katolikus lelkész a kelet-közép-európai romák szegénységét hangsúlyozza. Internetes aláírásgyűjtési akciót indított a készülő törvény ellen, és bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul. Wolfgang Benedek, a grazi emberi jogi tanács elnöke szintén az osztrák alkotmányba ütközőnek tartja a kéregetés tilalmát.

Bécsben és a körülötte elterülő Alsó-Ausztriában tavaly vezették be az úgynevezett üzletszerű kéregetés tilalmát. Tilos kéregetni Salzburgban, Tirolban és Vorarlbergben is. Burgenlandban nincs egységes szabályozás.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2011. február 10. 11:40
Nagyon helyes! Budapest is követhetné a példát!
Pisti, az aragorn
2011. február 09. 22:51
Nohát, ha bárhol Magyarországon ilyet csinálnának, rögtön tüntetnének a csarták.
OrangeOrder
2011. február 09. 19:58
Wolfgang Benedek, na már csak ez hiányzott. Le nem mossa magáról, hogy hazabeszél az öreg Ungar :)
Öreg
2011. február 09. 19:47
A probléma megelőzhető, osszanak segélyt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!