Cigánydeportációk: a repülőterek nem gyűjtőtáborok

2010. szeptember 15. 14:55

Elutasítja a francia kormány Viviane Reding igazságügyi EU-biztos Párizst elítélő kijelentéseit. A francia kabinet Európa-ügyi államtitkára szerint elfogadhatatlan az a hangnem, amit Reding hazájával kapcsolatban használt.

2010. szeptember 15. 14:55

A francia elnöki hivatal szerdán elutasította és elfogadhatatlannak nyilvánította a keddi EU-biztosi bírálatot a romákkal szembeni fellépés kapcsán, és a steril vitáktól mentes nyugodt párbeszédre kérte Brüsszelt.

„Nem kívánunk vitázni sem az (Európai) Bizottsággal, sem a Parlamenttel. Ugyanakkor bizonyos kijelentések egyszerűen elfogadhatatlanok”
- tájékoztatott a francia elnökség az uniós igazságügyi biztos előző napi nyilatkozatára reagálva. Viviane Reding a második világháborúhoz hasonlította a romák franciaországi helyzetét. „A hangnem, amit megengedett magának a témában, az, hogy «elég volt, a türelmemnek is vannak határai», így nem lehet egy nagy állammal beszélni” - vélte Pierre Lellouche, a párizsi kabinet Európa-ügyi államtitkára. Lellouche szerint teljességgel elfogadhatatlan a francia repülőterek koncentrációs táborokhoz való hasonlítása.

Franciaország romákkal szembeni politikája ellen több országban tiltakoztak az utóbbi hetekben, miután augusztus eleje óta több, mint ezer román és bolgár romát toloncoltak ki az országból. Az Európai Parlament elítélte a francia kormány fellépését.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. szeptember 16. 17:00
Könnyü az Eu. illetékeseinek a franciákat, olaszokat, magyarokat,szlovákokat minősiteni a cigányokkal kapcsolatos intézkadésekért. Vajon a véleménynyilvánitáson kivül mit tettek a kérdésben. Odaállt-é egyetlen Eu-s vezető a zugolódó- kárositott- franciákat csilapitani, hogy ez csak megélhetési bünözés, ne legyenek rasszisták. A meggyilkolt olasz nő miatti felbőszült tömeget is rasszistának minősitették a jogvédők, de nem néztek a sértettek szemébe. Könnyü jogokról beszélni, amikor a sértetteknek csak adófizetési kötelezettségei vannak, de ha az állam próbálja őket védeni, a Hitleri németországhoz hasonlitják! Ezek az uszitók nem megélhetési jogvédők?
Őrnagy Őrnagy
2010. szeptember 16. 08:55
Egy kis titkosszolgálati segítséggel kéne biztosítani a folyamatos utánpótlást, lásd zámolyi romák.
senor calavera
2010. szeptember 15. 20:16
Az eröltetett nyugati tolerancia maszlag arra jó, hogy elfedjék vele a saját lelkiismeretfurdalásukat. Nem kell hozzá sok, csak pár száz cigány, és lehull a lepel.
nénike
2010. szeptember 15. 16:57
Tagadhatatlanul van a francia válaszban valami nagyhatalmi gőg. Meg kettős mérce, mintha a kis tagországok számára kellene az efféle rendreutasító hangnemet tartogatni. Ami pedig a lényeget illeti, nem azzal van gond, hogy a franciák hazazsuppolják az összeférhetetlen, szabályszegő kreolokat, hanem hogy ezt a kollektív bűnösség elvén teszik, izomból, eseti elbírálás nélkül. Egyébként a francia megoldás, melyben X száz euro útiköltséggel kifizetve rúgják seggbe uniós polgártársaikat, még sokkal humánusabb, mint ahogy az olaszok bántak velük 2008-ban. Bevetették az Olasz Nemzeti Gárdát, másutt rendőrkutya, cigányasszony futóversenyt rendeztek Róma utcáin. Emberi méltóság...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!