Az Alkotmánybírósághoz fordul egy bécsi koldus

2010. augusztus 30. 20:00

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Bécsben bevezetett koldulási tilalom miatt egy érintett. Az ügy egészen kampányszagú, a perköltséget a Zöldek állják, akik egyetlen pártként szavaztak a tilalom ellen.

2010. augusztus 30. 20:00

A bécsi tartományi gyűlés a pártok többségének támogatásával június 1-jétől tiltotta meg az „üzletszerű koldulást”. Az indoklás szerint a törvény célja fellépni a szervezett koldulás, a kizsákmányolás és az emberkereskedelem ellen. Egy érintett azonban az Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály miatt. Az őt támogató civil szervezetek szerint a jogszabály megszavazói csak a szőnyeg alá akarják söpörni a szegénység problémáját.
  
A panaszos egy negyvenes éveiben járó nő, aki másfél éve kezdett el kéregetni, hogy maga és férje fűtési és orvosi költségeit fedezze. Mindketten rokkantsági segélyből élnek, kettejük közös jövedelme 1300 euró. A beadvány szerint a tilalom sérti a munkavállalás szabadságát, a törvény előtti egyenlőséget és a magánélet sérthetetlenségének elvét. A jogi vita összekapcsolódik az őszi tartományi választási kampánnyal: a perköltségeket ugyanis a Zöldek állják, az a párt, aki egyedül szavazott a tilalom ellen.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykata
2010. augusztus 31. 04:13
"Az őt támogató civil szervezetek szerint a..." Ahaaa... Már csak azt szeretném tudni, hogy ezek a jótevők mikor fogják megkérni a haverokat, hogy viszonozzák mán a szivességet és publikáljanak már 1-2 cikket a liberális budapeste. Majd kétségbeesetten sipákolva visszamutogatnak, hogy jááájj, mit gondol rólunk a liberális kelet?
Ringman
2010. augusztus 30. 21:42
"a tilalom sérti a munkavállalás szabadságát" Bizonyára eddig minden jövedelmét, amit a kéregetéssel szerzett bevallotta, sőt számlát is adott az adakozóknak. A törvény előtti egyenlőtlenséget az biztosítja, hogy senki sem koldulhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!