Magyar a román állami rádió elnöke

2010. június 30. 12:51

Magyar elnököt választott a román parlament az ország közszolgálati rádiójának élére. A posztra az RMDSZ jelöltjét, Demeter Andrást az ellenzéki szociáldemokraták által alkalmasnak tartott Ovidiu Miculescu ellenében szavazták meg a bukaresti honatyák.

2010. június 30. 12:51

Magyar nemzetiségű, az RMDSZ által jelölt vezetőt választott a román közszolgálati rádió élén álló testület elnökévé és egyben a rádió vezérigazgatójává Demeter András személyében a bukaresti parlament. Demeter az ellenzéki Szociáldemokrata Párt jelöltjét, Ovidiu Miculescut győzte le a nemzeti liberális PNL-ből, RMDSZ-ből, valamint több nemzeti kisebbségi és független honatyából álló többség támogatásával.

Az RMDSZ-s politikus megválasztásához rögös út vezetett, a parlament döntése kijelöléséről a közrádió grémiumának ellentétes végeredményű szavazását írta felül. A feszült légkörben végül a szociáldemokrata Lia Olguţa Vasilescu huligánnak nevezte a kultúrpolitikus Demetert.

Az új rádióelnök korábban a művelődési minisztérium államtitkári posztját töltötte be, ezelőtt pedig temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója volt. Megválasztása precedensértékű - korábban nem volt példa arra, hogy bármely román közszolgálati médium élén magyar származású személy álljon.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deerg
2010. június 30. 15:41
Nagyon helyes a románokkal történő szövetkezés. Egyfelől egy erős magyar gazdaság számára komoly piac lehet másrészt a határon túliakkal nem kéne kibabrálni hogy a román kormányzat torkának ugrunk. Meg persze az energiakérdés..... Csak így tovább, mert végre valami külpolitika körvonalazódik hazánkban.
Talon Karrde
2010. június 30. 14:01
http://stiripeblog.files.wordpress.com/2010/03/new-image1.jpg Olguţa Vasilescu
árgyélus
2010. június 30. 13:47
azért nevezte huligánnak, mert az egyik román újság a magyar vezetésű kulturális minisztériumot "megszellőztető" cikke szerint Demeter András Marosvásárhelyen letépte a román zászló Avram Iancu szobráról és megtaposta.. a cikk egyéb érdekességeket is tartalmaz, pl Kelemen Hunor 8 miniszteri tanácsosa közül 7 magyar, a minisztérium az újság szerint kiemelkedően sokat költ magyar vonatkozású műemlékek renoválására és más magyar kulturális eseményekre.. ugye mi nem érdemeljük:P a cikk bevezetője: "a magyar nyel nyeri vissza a kárpát medencében elveszített területét. tüzes kancán lovagol vissza a tetthelyre a nyereg alatt tulipánszagú flekkennel. a Magyarizmus mindkét végen munkálkodik. Budapesten Trianonról egy szenté avatás szótárával beszélnek, míg Bukarestben a kancelláriákban a magyar nyelvet a második hivatalos nyelvé tevő projekten dolgoznak"
ergé
2010. június 30. 13:34
Az első valóban komoly román gesztusnak lehetünk tanúi azzal, hogy magyar nemzetiségű kultúrpolitikus kerül a közrádió élére. Úgy tűnik, Orbánék lengyel-román szövetségkeresésére mindegyik fél nyitott. Míg a lengyelek jó szándékaival kapcsolatban nincsenek kételyeink, addig persze a román politikával jobb óvatosan bánni. A fanarióták örökösei bármit szívesen kijelentenek, de a tényleges cselekvés számít igazán. Ebben az esetben ez meg is történt. Látszik is a román szocdemek felháborodásán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!