Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Szöul bojkottálja Észak-Koreát

2010. május 24. 11:44

Washington szilárd támogatásáról biztosította Ri Mjong Bak dél-koreai elnök terveit szomszédja megbüntetésére, amiért Phenjan elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót. Észak-Korea azt állítja, hogy meghamisították az ellene szóló bizonyítékokat, és háborúval fenyegetőzik.

2010. május 24. 11:44
„Dél-Korea a jövőben azonnal élni fog önvédelmi jogával egy észak-koreai provokáció esetén. Hadihajójának elsüllyesztése miatt Dél-Korea megszakít minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot Észak-Koreával a keszongi ipari park és egy észak-koreai gyerekeket segítő humanitárius program kivételével.” - mondta hétfőn Ri Mjong Bak. Azt sem engedélyezik, hogy észak-koreai hajók dél-koreai felségvizeken közlekedjenek. Katonai támadásnak nevezte  az államfő a Cshonan korvett március végi elsüllyesztését, amelyet egy észak-koreai torpedó okozott. „Phenjant meg kell büntetni, és Szöul szorgalmazni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el szankciókat a kommunista rezsim ellen” - hangsúlyozta Ri Mjong Bak hangsúlyozta. „Újra és újra toleráltuk Észak-Korea brutalitását, de csak azért, mert nagyon szerettük volna, hogy béke honoljon a Koreai-félszigeten. A helyzet azonban most más. Észak-Koreának meg kell fizetnie provokatív lépéseiért” - tette hozzá.
 
Hillary Clinton Pekingben leszögezte: Phenjant felelősségre kell vonni az ügyben. Barack Obama elnök arra utasította az amerikai ügynökségeket, vizsgálják felül az Észak-Koreával kapcsolatos amerikai politikát. „Támogatjuk Ri elnök követelését, hogy Észak-Korea haladéktalanul kérjen bocsánatot, büntesse meg a támadás felelőseit, és ami a legfontosabb, hagyjon fel háborúra uszító és fenyegető magatartásával. A Dél-Korea védelméhez nyújtott amerikai támogatás egyértelmű, és az elnök utasította a katonai parancsnokokat, hogy szorosan működjenek együtt dél-koreai partnereikkel a készenlét biztosítása és a jövőbeni agresszió megakadályozása érdekében” - jelentette ki Robert Gibbs szóvivő.
 

Hatojama Jukio japán miniszterelnök utasította kormányának tagjait, fontolják meg, hogy milyen büntetőintézkedéseket hozhatnának Észak-Korea ellen egy dél-koreai hadihajó elsüllyesztése miatt. A Cshonan március 26-án süllyedt el a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól, negyvenhat dél-koreai tengerész vesztette életét. Észak-Korea a váfakkal szemben azt állítja, hogy meghamisították az ellene szóló bizonyítékokat, és háborúval fenyegetőzik. Az Egyesült Államok még mindig mintegy 28 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában katonai támogatása részeként, a két Korea pedig technikailag még mindig háborúban áll egymással, és több mint 1 millió katonát állomásoztatnak határaik mentén. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
medve
2010. május 24. 18:10
Lehet, hogy Észak-Korea gyenge, de ahhoz elég erős, hogy komoly károkat okozzon.
crm114
2010. május 24. 16:56
Természetesen nem igaz, hogy Észak-Korea veszélyes (nagyon gyengék, és ezt pontosan tudják magukról), és természetesen őket sem akarja senki megtámadni. Nulla a háború esélye, mert senki sem akar háborút. Hosszú távon a két Korea közeledni fog egymáshoz, mint eddig is, Észak lassan reformál, mint eddig is (Kim Dzsongil halála után gyorsabban). Kb. 10 év múlva Észak-Korea olyasmi lesz, mint Kína 2000 körül, 20-30 év múlva Észak-Korea olyasmi lesz, mint Kína most. Valószínűleg Dél-Koreával valamilyen konföderációban.
svenjazz
2010. május 24. 16:17
kálmán? tóni? hol vagytok?
crm114
2010. május 24. 15:53
Ez csak a szokásos móka, nincs itt semmi különös. Lehet, hogy romlott északon az élelmiszerhelyzet, olyankor szoktak betenni egy ilyen műsorblokkot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!