Cameron az új kormányfő

2010. május 12. 08:35

A leköszönő Gordon Brown után David Cameron konzervatív pártelnököt fogadta II. Erzsébet királynő. Cameron elmondta, hogy kormányát a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták teljes körű koalíciójával kívánja megalakítani.

2010. május 12. 08:35

Gordon Brownt kedden negyedórás kihallgatáson fogadta az uralkodó. Ezután az udvar hivatalosan bejelentette, hogy a miniszterelnök lemondását az uralkodó elfogadta. Nagy-Britannia új miniszterelnöke David Cameron, a Konzervatív Párt vezetője. Brown után ő is felkereste II. Erzsébet királynőt, hogy kormányalakítási megbízást kérjen.

Brown - mielőtt a Buckingham-palotába hajtatott volna - a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt közölte, hogy az ellenzék eddigi vezetőjét, vagyis David Cameront, a Konzervatív Párt első emberét javasolja a királynőnek utódjául. Könnyeivel küszködve hozzátette: azonnali hatállyal lemond a Munkáspárt vezetői tisztségéről is.

David Cameron a királynőtől a miniszterelnöki rezidenciához hajtatott, ahol hivatalosan bejelentette, hogy elfogadta a kormányalakítási megbízást. Azt is elmondta, hogy kormányát a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták teljes körű koalíciójával kívánja megalakítani. A vasárnap kezdődött tárgyalások kedd este fejeződtek be, de Cameron nem árult el részleteket a két párt kormányzati megállapodásáról. Meleg szavakkal méltatta ugyanakkor elődjét, Brownt, akinek az ország nevében megköszönte hosszú közszolgálatát.

A 43 éves David Cameron Lord Liverpool 1812-es beiktatása óta, tehát közel kétszáz éve a legfiatalabb kormányfője lesz Nagy-Britanniának.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beaufort
2010. május 12. 18:39
@teuton: nem nevezném "fundamentális változásnak". egyszerűen kivették a Lordok Házából azt a 12 lordot, akit eddig is kifejezetten legfelsőbb bírónak neveztek ki a Lordok Házába. a Lordok Háza többi tagjának nem volt joga részt venni a bíráskodásban. formálisan a Lordok Háza nevében hozták ugyan a döntéseket, de azok meghozatalában csak a 12 Law Lordból esetenként megalakult 5 fős bírói tanács vett részt. most ők a Parlamenttel szemben kaptak egy külön épületet és formálisan is különváltak a törvényhozástól a hatalmi ágak szétválasztása szellemében. a változás azonban inkább formális, mint tartalmi. @picur3ka: a Labour ígért teljesen választható felsőházat, az új kormány programjában csak az szerepel, hogy bizottság alakul, ami megvizsgálja ennek a lehetőségét. persze lehet, hogy meglépik. a Toryk nagyon sok liberális követelést elfogadtak, beemeltek a programjukba.
drkovax
2010. május 12. 15:05
Az a kérdés mennyit engednek a szavazók. Mert, ha jól értem, a megállapodás szerint népszavazásra bocsátják az új választási rendszert.
Barkács Sándor
2010. május 12. 13:22
"Plans for five-year, fixed-term parliaments, meaning the next election would not take place until May 2015. The coalition would last for a full parliament."- írja a BBC. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/election_2010/8676607.stm Azért ez érdekes, nem gondoltam volna, hogy ez a házasság tovább is tarthat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!