Titkos börtönök Kínában

2009. november 12. 13:54

Aki panaszkodik, börtönbe kerül az emberjogi szervezet szerint.

2009. november 12. 13:54
Titkos, úgynevezett "fekete" börtönök működnek Kínában, ahová többségükben olyan vidéki embereket zárnak be, akik panaszt akarnak tenni a központi hatóságoknál valamely őket ért sérelem miatt - állította csütörtökön közzétett jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet.
 
A HRW által idézett beszámolók szerint a titkos létesítmények állami irányítású szállodák, kórházak és pszichiátriai intézetek épületeiben működnek, s vidéki tisztviselők fizetik a fenntartásukat. Ezekben a börtönökben napokig, olykor hónapokig fogva tartanak embereket, köztük kiskorúakat is, így gátolva meg őket abban, hogy eljuttassák panaszukat az illetékes központi hatóságokhoz. 
 
A New York-i székhelyű szervezet úgy értesült, hogy évente mintegy tízezer ember fordul meg a pekingi titkos létesítményekben, bár ebben a számban már azok is benne vannak, akiket már több alkalommal is fogva tartottak. A "fekete" börtönökben megfordult foglyok beszámolói szerint gyakran éheztetik, bántalmazzák a fogva tartottakat, az őrök esetenként alvásmegvonást is alkalmaznak. A kínai külügyminisztérium szóvivője cáfolta a HRW állításait.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!