Szobrot állítanának Ceausescunak szülővárosában

2009. november 19. 19:37

Az alkotást a talapzattal együtt 3-4 méteresre tervezik.

2009. november 19. 19:37

Az ötletgazda Emil Barbulescu, Ceausescu egyik unokája, aki a diktátor szülővárosának, Scornicesti önkormányzatának javasolta a szobor felállítását. A városi tanács már jóvá is hagyta a tervet, amelynek kivitelezéséhez még a román művelődési minisztérium beleegyezése is szükséges. A kezdeményező reméli, hogy nem lesznek ellenzői a kezdeményezésnek, hiszen szerinte Ceausescu a román történelem része, akit sokan hősnek tekintenek. A scornicestiek decemberben, a volt diktátor halálának évfordulóján, vagy január 26-án, Ceausescu születésnapján szeretnék leleplezni a szobrot.
    
Scornicestiben nem csak Ceausescu rokonai éreznek nosztalgiát az egykori diktátor nevéhez fűződő korszak után. A település polgármestere, Constantin Nedelea szerint Ceausescu megérdemli a szobrot, amelyet a város központjában vagy a polgármesteri hivatal előtt akarnak elhelyezni. Az elöljáró a szoborállítás mellett azzal érvel, hogy Ceausescu a városban született, és sokat tett érte. A várossá nyilvánítást kizárólag Ceausescunak köszönheti Scornicesti, a néhai román vezető elsődleges feladatnak tekintette szülőfaluja várossá fejlesztését.
   
A település lakói közül is sokan elismerően nyilatkoznak a Romániát majdnem negyedszázadig vaskézzel irányító "Kárpátok Géniuszáról". "Jó ötletnek tartom a szoborállítást, hiszen évtizedekig vezette az országot, és akkor jól ment a soruk az embereknek" - véli a Ceausescu kivégzésekor még meg sem született, 18 éves Florentina Ivan. A 39 éves Vasilica Ciobanu szerint "Ceausescu elvtárs nagy ember volt, mindenkinek munkát biztosított, és csak jót tett, ezért jár neki a szobor". (MTI)
   

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2009. november 20. 10:55
Kicsi lesz.
denever
2009. november 19. 21:45
legalább majd lesz mit ledönteni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!