Felvidéki pártesélyek

2009. október 09. 09:45

Mindkét szlovákiai magyar párt bejutna a parlamentbe a közvéleménykutatások alapján.

2009. október 09. 09:45
A Focus ügynökség után az MVK felmérése is azt mutatja, hogy mindkét magyar párt túllépné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Sőt, az MVK felmérése alapján a Híd-Most megelőzné a Magyar Koalíció Pártját (MKP) - mutat rá a lap. Az MVK szeptember végén felvett felmérése szerint továbbra is az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a legerősebb párt közel 40 százalékos támogatottsággal, az MKP 5,1 százalékot, a Híd pedig ennél valamivel többet, 5,4 százalékot szerezne.

Az újságnak nyilatkozó Pavel Haulík szociológus, az ügynökség vezetője szerint a Híd népszerűsége lehetne magasabb is, csak a nyelvtörvény miatt elmérgesedett szlovák-magyar viszony miatt most kevesebben szavaznának rá, mint amilyen potenciálja a pártnak van. A szociológus úgy látja, jelenleg a magyarok nagyjából fele-fele arányban támogatják a Hidat és az MKP-t - a vegyesebben lakott településeken és a nagyvárosokban inkább a Híd népszerűbb, a magyar tömbterületeken az MKP.

Bugár Béla, a Híd elnöke azt mondta, nem kíván az MKP-val versenyezni, a felmérés eredményeivel viszont elégedett. „Ha az embereket meggyőzzük arról, hogy az együttműködés nemcsak a feszültségek csökkentésére, de a problémák megoldására is jó, akkor bizonyára tartani tudjuk ezt az irányt" - mondta. Szerinte a felmérések csak „egyfajta tendenciát mutatnak". Csáky Pál szerint az utóbbi időben készült felmérések „teljesen átláthatatlanok". „Meglátjuk, mit mondanak erre a választók a megyei választásokon" - nyilatkozott az Új Szónak az MKP elnöke. A felmérés a parlamenti választásokra vonatkozott.(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!